Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πού βρέθηκαν σπάνια χρυσά νομίσματα 900 ετών, μεταξύ των οποίων και βυζαντινά;


Σπάνια χρυσά νομίσματα καθώς και ένα χρυσό σκουλαρίκι ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο μεσογειακό λιμάνι της Καισαρείας, στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα εντυπωσιακά ευρήματα πιθανότατα αφέθηκαν εκεί κατά την βίαιη κατάκτηση της περιοχής από τα στρατεύματα των Σταυροφόρων, πριν από 900 χρόνια! 
Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μικρού χάλκινου δοχείου που περιείχε 24 χρυσά νομίσματα και το χρυσό σκουλαρίκι. Από τον θησαυρό αυτό, 18 νομίσματα είναι αραβικά δηνάρια της εποχής των Φατιμιδών, που ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιείτο τότε στην περιοχή (909-1171). 
Τα άλλα 6 νομίσματα είναι βυζαντινά, εκ των οποίων τα πέντε ονομάζονται "Νόμισμα Ιστάμενον" και απεικονίζουν τον Βυζαντινό Έλληνα αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα (1071 – 1079). 


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 



Το δοχείο βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πέτρες, εντός μιας οικίας και σε μια γειτονιά που χρονολογείται πριν από 900 χρόνια, στις περιόδους που την περιοχή εξουσίαζαν οι μουσουλμανικές αραβικές δυναστείες των Αββασιδών και των Φατιμιδών. 

Οι επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών και μέλη της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Πίτερ Τζέντελμαν και Μοχάμεντ Χατάρ, δήλωσαν ότι "τα χρυσά νομίσματα κόπηκαν στα τέλη του 11ου αιώνα. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί να συνδέσουμε τον θησαυρό αυτό με την κατάκτηση της παράκτιας πόλης Καισάρεια από τους Σταυροφόρους, το έτος 1101. Η κατάκτηση αυτή ήταν ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα στην μεσαιωνική ιστορία της πόλης".  

Η ανακοίνωση των αρμοδίων της ΙΑΑ προσθέτει πως "σύμφωνα με γραπτές πηγές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Καισαρείας έπεσαν θύματα σφαγής από τον στρατό του Βαλδουίνου Α΄ (1100–1118), βασιλιά του Σταυροφορικού Βασιλείου της Ιερουσαλήμ". 
Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι "είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης του θησαυρού και η οικογένειά του έχασαν τη ζωή τους κατά την σφαγή ή πουλήθηκαν ως δούλοι, επομένως δεν μπόρεσαν ποτέ να ξαναπάρουν τα χρυσά νομίσματα στα χέρια τους".  

Ο ειδικός αρχαίων νομισμάτων και μέλος της IAA, Ρόμπερτ Κόολ,ανέφερε πως "ένα ή δύο από αυτά τα χρυσά νομίσματα αντιστοιχούσαν στον ετήσιο μισθό ενός απλού αγρότη. Κατ' επέκταση, φαίνεται ότι όποιος κατείχε τον θησαυρό ήταν τουλάχιστον εύπορος ή είχε ασχοληθεί με το εμπόριο". 
 Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η αρχαία Καισάρεια του βορείου Ισραήλ κτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. (μεταξύ των ετών 25 και 13 π.Χ.) από τον βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη, γνωστό σε εμάς από το Ευαγγέλιο και την Σφαγή των Νηπίων, που αυτός διέταξε, την εποχή της Γέννησης του Ιησού Χριστού. 
Η Καισάρεια ιδρύθηκε όταν η Ιουδαία ήταν μέρος της τότε πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ονομαζόταν στα λατινικά Caesarea Maritima, δηλαδή «Παράλιος Καισάρεια» και Caesarea Palaestina, δηλαδή «Καισάρεια της Παλαιστίνης». 
Σήμερα, τα ερείπια της αρχαίας Παραλίου Καισαρείας βρίσκονται στη μεσογειακή ακτή του Ισραήλ, στο μέσο του δρόμου ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα. Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκεται η σύγχρονη ισραηλινή πόλη Κεσαρίγια (Qesarya).



Πηγές 

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (
AFP)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου