Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα και έκθεση για τα 20 χρόνια πό τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Ημερίδα "ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ (1906-1994). Είκοσι χρόνια μετά" και  έκθεση «Γκίκας – Fermor – Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την συμπλήρωση  20  χρόνων  από  τον  θάνατο  του  μεγάλου  Έλληνα  ζωγράφου  Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Συγκεκριμένα, στο κτήριο της οδού Κριεζώτου, δωρεά του ζωγράφου στο Μουσείο  Μπενάκη,  ένα  σπίτι  -  σημείο  αναφοράς  για  τον  Γκίκα  και  τόπο  κατοικίας  του  για περισσότερο από 40 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί
η  ημερίδα, όπου  θα  συμμετάσχουν  παλιοί  και  νέοι  γνώριμοι,  φίλοι  και  συνεργάτες,  μελετητές  και ιστορικοί τέχνης για να τιμήσουν και εκείνοι τον μεγάλο δημιουργό. Οι ομιλητές, μέσα από μελέτες προσωπικές  αναμνήσεις,  θα  επικεντρωθούν  στις  αναζητήσεις  του  Γκίκα  στη  ζωγραφική,  την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία, προσεγγίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνική του δράση.
 Μετά το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γκίκας - Fermor - Craxton. 3 τόποι, 3 δημιουργοί». Η έκθεση φιλοξενείται  στον εκθεσιακό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο ισόγειο της Πινακοθήκης Ν.Χ’’Κυριάκου-Γκίκα και  την  επιμέλειά  της  έχει  η  Ιωάννα  Μωραϊτη,  υπεύθυνη  του  Αρχείου  της Πινακοθήκης. 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 20:00, μετά το τέλος της Ημερίδας και η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Ιανουαρίου 2015. Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε τρεις δημιουργούς που οι ζωές τους συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους  έμπνευσης:  Ύδρα,  Καρδαμύλη,  Κέρκυρα.  Τρία  σπίτια-καταφύγια,  αποτέλεσαν  πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και στέγασαν μια φιλία που διήρκεσε περισσότερα από 40 χρόνια. Ο  Νίκος  Χατζηκυριάκος-Γκίκας γνωρίστηκε  με  τον  Sir  Patrick Leigh Fermor,  Άγγλο  περιηγητή  και συγγραφέα αλλά και με τον  John Craxton, Άγγλο ζωγράφο, από τα μέσα της  δεκαετίας του ’40 και έκτοτε  διατήρησε στενή σχέση μαζί  τους,  όπως άλλωστε επιβεβαιώνει  και  η εκτενής μεταξύ τους
αλληλογραφία. Το σπίτι του Γκίκα στην Ύδρα αποτέλεσε την κατοικία του Fermor για δύο χρόνια(1954-1955), στο απομονωμένο εργαστήριο του οποίου, ο Fermor έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του «Μάνη».  Αλλά και ο John Craxton έζησε εκεί για κάποιο διάστημα το 1959, απεικονίζοντας το τοπίο της Ύδρας στα έργα του, ενώ η βοήθειά του υπήρξε πολύτιμη τις μέρες μετά την καταστροφή του υδραίικου αρχοντικού από πυρκαγιά, το 1961. Η  Καρδαμύλη,  το  σπίτι  που  έχτισε  ο  Fermor και  το  οποίο  αργότερα  κληροδότησε  στο  Μουσείο Μπενάκη, αποτέλεσε μαζί με το σπίτι των Γκίκα στην Κέρκυρα, τον τόπο συνάντησης από τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε. 
Στο  πλαίσιο  της   ημερίδας  θα  πραγματοποιηθεί  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  στη  μνήμη  του  Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, καλωσορίζοντας τους νεαρούς φιλότεχνους στο σπίτι, στο εργαστήρι και στην Πινακοθήκη του καλλιτέχνη.  Εκεί,  το  Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 11.00 έως 13.00,  τα παιδιά από 7 χρονών θα  έχουν  την  ευκαιρία  να  ταξιδέψουν  «στη  μηχανή  του  χρόνου»,  κοιτώντας  παλιές φωτογραφίες,  να  ξεφυλλίσουν  παιδικές  εκδόσεις  παίζοντας,  και  να  ανακατέψουν  τα  χρώματα, μπαίνοντας «στην...κουζίνα» μαζί με το ζωγράφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου