Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η Στέλλα προβάλλεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 20 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας

Το  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιεί κινηματογραφικό  αφιέρωμα. Μάλιστα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που φέρει τιμητικά το όνομά της θα λάβουν χώρα όλες οι προβολές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το αφιέρωμα αρχίζει αύριο  Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 στις 12.30 με την ταινία «Στέλλα», που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», το οποίο εμπνεύστηκε από την ιστορία της Κάρμεν, του Γάλλου Προσπέρ Μεριμέ, η οποία έγινε διάσημη με την όπερα ενός άλλου Γάλλου, του Ζορζ Μπιζέ.
Η παθιασμένη ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, την καθιέρωσε ως ηθοποιό και εμβληματική προσωπικότητα,  με την σκηνοθετική ματιά του Μιχάλη Κακογιάννη, προσδίδοντας στην ταινία διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας και καθιστώντας την αξία του έργου του διαχρονική. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία αποτελούσε μια μοναδική συνάντηση σημαντικών καλλιτεχνών : η μουσική που άφησε εποχή έφερε την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ξεχώρισε και το σόλο μπουζούκι του Βασίλη Τσιτσάνη καθώς και η μοναδική παρουσία της Σοφίας Βέμπο. Στην ταινία ερμηνεύουν μια πλειάδα γνωστών και ηθοποιών, όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Βούλα Ζουμπουλάκη και φυσικά το αρσενικό πρότυπο της δεκαετίας του ’50  Γιώργος Φούντας, ενώ «μετέφεραν» στη μεγάλη οθόνη ένα ψηφιδωτό ψυχογράφημα της παλιάς Αθήνας. Τα σκηνικά των Γιάννη Τσαρούχη και Βλάσση Κανιάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου