Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μουσικές μυσταγωγίες με τσαμπούνες στην Νάξο


Η θαλασσοταραχή δεν τους τρόμαξε! Ξόρκισαν τα καιρικά φαινόμενα με μουσική και γέμισαν τα κυκλαδίτικα σοκάκια ήχους και μελωδίες που μιλούν για την αγάπη τον έρωτα και τον πόνο. Τραγούδια, μουσικές και χορούς σε μια διονυσιακή τελετουργία -γλέντια που στήθηκαν υποχρεωτικά - λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης - σε εσωτερικούς χώρους. ... 
Με κοτσάκια, τσαμπούνες και παραδοσιακούς σκοπούς πραγματοποιήθηκε στην Νάξο, τόπο λατρείας του Διονύσου, όπως μαρτυρά και ο ναός των Υρίων, η Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου. Μάλιστα, συμμετείχαν 180 μουσικοί από 17 νησιά: από τις Κυκλάδες (Αμοργός, Άνδρος, Ανάφη, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος), το Ανατολικό Αιγαίο (Ικαρία, Σάμος) και τη νότια Εύβοια.
Το "παρών"  έδωσαν οργανοπαίκτες από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ την πολυπληθή ομήγυρη συμπλήρωσαν νέοι μουσικοί από την Αθήνα, μαζί με τους μουσικολόγους, τους φοιτητές και τρία κινηματογραφικά συνεργεία που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις.
Διεθνή νότα προσέφεραν στην διοργάνωση δύο Ισπανίδες μουσικοί που έπαιξαν και τραγούδησαν με γαλικιανή γκάϊντα.
Ενδεικτικό της αγάπης του κόσμου προς την παραδοσιακή μουσική και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό για την συνέχειά της αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων μουσικών ήταν νέοι κάτω των 25 ετών!
Η ενεργή συμμετοχή του κόσμου απογείωσε το κέφι με μουσικές, χορούς και αυτοσχέδιες μαντινάδες - και  αποτύπωσε τις ζωηρές εντυπώσεις που άφησε σε όλους η Συνάντηση, εμπνέοντας αισιοδοξία και σταθερή πεποίθηση για τη συνέχιση του θεσμού, στην κατεύθυνση της διάσωσης και ανάδειξης της μουσικής μας κληρονομιάς.
Άξια λόγου είναι και η θερμή υποδοχή και η συμμετοχή εκ μέρους των τοπικών φορέων (σύλλογοι, τοπικά συμβούλια κοινοτήτων και απλοί πολίτες), στο Χαλκί, τον Κυνίδαρο, τη Μονή, τον Απόλλωνα, την Κωμιακή και την Κόρωνο. Οι 250 και πλέον φιλοξενούμενοι συνενώθηκαν με τους ντόπιους στις μεγάλες συναθροίσεις που έγιναν στο Σαγκρί, το Δαμαριώνα, το Φιλώτι και τη Χώρα. 




Πηγή: www.facebook.com/instruments.museum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου