Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Βίντεο και φωτογραφίες από την ανασκαφή στην Αμφίπολη


Σε μια κοινωνία της πληροφορίας το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα μπορούσε παρά να ενημερώσει το κοινό με βίντεο και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού,στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.  
Το βίντεο (παρακάτω) είναι αμοντάριστο και καταγράφει τις εργασίες του συνεργείου των αρχαιολόγωνΕπίσης, θα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών και επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. 
 Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ.  Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη θυρώματος εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. όπως διευκρινίζεται  δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
 Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος  του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε μέχρι χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. 
Επισημαίνεται ότι  κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει
το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανόν κρίνεται να πραγματοποιήθηκε αργότερα, αλλά και αυτό ερευνάται. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου