Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το ανθρώπινο κεφάλαιο-μια ευρωπαϊκή ταινία για την παγκόσμια πραγματικότητα

Η Τέχνη είναι βγαλμένη από την ζωή, η ζωή αντικατοπτρίζεται στην Τέχνη; Όταν ο κινηματογράφος μιλά για τις κοινωνικές διακρίσεις στην ζωή και στον θάνατο δεν μπορεί παρά να αγγίζει κάθε υποψιασμένο σινεφίλ. Η τελευταία ταινία του Paolo Virzi έχει το πλεονέκτημα να βασίζεται στο bestseller "Human Capital" του Stephen Amidon, αλλά η απόδοση της κοινωνικής πραγματικότητας αποτελεί θέμα σκηνοθετικής ματιάς και ερμηνειών.


της ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Ένα επιπόλαιο λάθος ανώριμων εφήβων; Η ιστορία επιχειρεί να απαντήσει τοποθετώντας τα γεγονότα στο  Μιλάνο: Ένα τζιπ τρακάρει έναν ποδηλάτη μια νύχτα πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων.  Πώς αυτό το ατύχημα συνδέει και παράλληλα ανατρέπει τη ζωή των δύο οικογενειών Μπερνάσκι και Οσόλα; Οι δυο οικογένειες έχουν ενωθεί λόγω ενός νεανικού έρωτα αλλά κυρίως λόγω του συμφέροντος.
Οι ενήλικοι άνδρες ήρωες, αριβίστες, αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος μέσα από ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Οι σύζυγοί τους απολαμβάνουν την οικογενειακή θαλπωρή και την ασφάλεια της άγνοιας, αλλά η ταινία αμφισβητεί την αθωότητά τους. Οι έφηβοι διψούν για ζωή άλλοτε κάτω από τα προστατευτικά φτερά της οικογένειας άλλοτε δοκιμάζοντας τα φτερά τους στον ορίζοντα.
Κυρίως όμως η ταινία αποτελεί ένα ψυχογράφημα του  σύγχρονου καπιταλιστή που η ζωή του περιστρέφεται γύρω από το χρήμα. Επιβιώνει ακόμη και στις κακοτοπιές χάρη στο ανθρώπινο δίκτυο που βασίζεται στο κοινωνικό status και την κατοχή οικονομικού κεφαλαίου.
 Το γοητευτικό με αυτή την ταινία είναι η εξέλιξη της χάρη στο καλοκουρδισμένο μοντάζ αλλά και  η δομή της που χωρίζεταθ σε τέσσερα κεφάλαια, το καθένα από τα οποία προσεγγίζει την ιστορία από την οπτική γωνία άλλου ήρωα.
 Η ταινία διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ σάρωσε στα βραβεία David di Donatello, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, β' ανδρικού ρόλου για τον Φαμπρίτσιο Τζιφούνι, β' γυναικείου ρόλου για τη «δική μας» Βαλέρια Γκολίνο, μοντάζ και ήχου.
Παίζουν: Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi, Fabrizio Bentivoglio

2 σχόλια: