Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Δομήνικος Θεοτόκοπουλος ήρθε για να ταράξει την πολιτιστική ζωή μας

Με αφορμή τη συμπλήρωση χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου , το 1614, το έτος  2014   κηρύχθηκε ως  έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κατά το οποίο θα λάβουν χώρα πολλές δράσεις των Μουσείων γύρω από την ζωγραφική του. 
Στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη  εγκαινιάστηκε χθες βράδυ από την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας η έκθεση       "Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο",  ενώ στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς θα   πραγματοποιηθούν η έκθεση  "Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης". Υπενθυμίζεται ότι υπό το εν λόγω Μουσείο θα πραγματοποιηθεί και το διεθνές επιστημονικό συνέδρ,  "Ο Γκρέκο απ την Κρήτη στη Βενετία στη,  . Ρώμη στο Τολέδο".          
     Στόχος της  πρώτης έκθεσης είναι να γίνουν γνωστοί και να τιμηθούν οι διανοούμενοι συλλέκτες και παραγγελιοδότες που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο τον ενέπνευσαν και τον στήριξαν σε όλη τη φάση της δημιουργικής του ζωής Ο Κρητικός ζωγράφος έζησε πολλά χρόνια στο Τολέδο. Ένας ζωγράφος με τη δική του ουμανιστική παιδεία δεν μπορούσε να έχει παρά ελάχιστους συνομιλητές στο Τολέδο μια αριθμητικά περιορισμένη ελίτ ιταλικής κουλτούρας που ήταν σε θέση να εκτιμήσει το ιδιόμορφο εικαστικό του έργο. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες από το Museo del  Prado προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης από τις συλλογές του καθώς και άλλα ζωγραφικά έργα σπάνια βιβλία χειρόγραφα και χαρακτικά του ου  και του 17ου, αιώνα που φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας στα Αρχεία του Τολέδου (Archivo Municipal  de Toledo,  Archivo Provincial  de Toledo,  Biblioteca de Castilla-La Mancha),   και σε  (Museo  del  Greco,  Archivo  Historico  de  Protocolos  de  Madrid,  άλλα ιδρύματα που πρόθυμα  .δέχτηκαν να δανείσουν τους θησαυρούς τους       Richard  Kagan  (   Johns  Hopkins. 
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός καθηγητής στοUniversity, Baltimore),  (σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου ομότιμος  καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την έκθεση συνοδεύει πλούσια επιστημονική έκδοση την οποία επιμελείται ο Νίκος Χατζηνικολάου με κείμενα του επιμελητή και τωνRichard Kagan   .και Ιωάννη Χασιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου