Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

"Short gypsy stories" στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DOCFEST


Πως αντιδρούν 'αθώες" πολιτιστικά ψυχές" στο αντίκρισμα της Τέχνης; Θα πρέπει να μείνουμε στο στερεότυπο να θεωρούμε την κουλτούρα των Ρομά φοκλόρ ή γραφική;
Η Αθανασία, ο Θόδωρος, ο Γιώργος, η Χρυσούλα, … ζουν και κινούνται στο Ζεφύρι, στο Μενίδι και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μένουν πια σε τσαντίρια και καταυλισμούς, αλλά σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσπαθούν να μάθουν πέντε γράμματα … Μέσα από μικρές ιστορίες που μας αφηγούνται για τη ζωή τους, ξεδιπλώνει σιγά, σιγά ο καθένας τους, τη δική του, ιδιαίτερη, προσωπικότητα. Γίνονται ΠΡΟΣΩΠΑ με όνειρα, ελπίδες και απογοητεύσεις, όπως ο καθένας μας. …  Αλλά και με μια καταγωγή που έχει ιδιαίτερο βάρος.  “…άμα δεν έχεις φτερά να πετάξεις, πώς θα πετάξεις; ” μονολογεί προς το τέλος η Αθανασία.
"Μικρές ιστορίες ΡΟΜΑ" ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τον Μάρτιο στο πλαίσιο της δράσης "Με τους Ρομά στο Μουσείο", που συντόνισε το Βυζαντινό Μουσείο, προβάλλεται την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στο διαγωνιστικό μέρος του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DOCFEST στην Χαλκίδα. Το Φεστιβάλ άρχισε σήμερα 13 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου. Η εν λόγω ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Agean Docs που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη στην Σύρο.  Αξίζει να
σημειωθεί ότι στόχος της δράσης "Με τους Ρομά στο Μουσείο", στο πλαίσιο της οποίας γυρίστηκε η ταινία με την υποστήριξη του ΒΧΜ καθώς και του  Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, στόχο είχε να προωθήσει την κοινωνική πρόσβαση πληθυσμών Ρομά στην πολιτιστική κληρονομιά, να τονώσει την ιστορική τους αυτογνωσία, να γνωστοποιήσει σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας χαρακτηριστικά της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά που ανατρέπουν στερεότυπες αντιλήψεις. 
Επισημαίνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest που είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τον Μανούσο Μανουσάκη, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Λάκης Κομνηνός, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και ο σκηνοθέτης Κώστας Βρεττάκος. Θα προβληθεί η ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «H Σκιάχτρα» του 1985.

Short gypsy stories 
Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Stavros Psillakis
Φωτογραφία: Michalis Geranios
Μουσική: Wassilis Demetriades



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου