Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Reframe Memory από το Athens Photo Festival 2015

Tο πρόγραμμα εκθέσεων του Athens Photo Festival 2015 συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)  έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, με 32 εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή 76 καλλιτεχνών από 37 χώρες, διασταυρώνοντας περισσότερα από 600 φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικές εκδόσεις και θεωρητικά κείμενα.
Με σημείο εκκίνησης την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην Ευρώπη, το κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2015 με τίτλο "Reframe Memory" (αναμορφοποίηση μνήμης).
 Σε ένα εγχείρημα κριτικής θεώρησης του παρελθόντος
όπως σχετίζεται με το παρόν, ή και το διαμορφώνει, αναδεικνύεται ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών που πριμοδοτούν νέες συνυφάνσεις του εικονιστικού και του νοηματικού και οδηγούν σε πιο δυναμικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
H έκθεση Memory Lab διερευνά το ρόλο της σύγχρονης φωτογραφίας στην αναπαράσταση και απόδοση του ιστορικού παρελθόντος, με αναφορές στις ευρωπαϊκές εμπειρίες των πολέμων, της κλιμάκωσης της βίας και του ολοκληρωτισμού που στιγμάτησαν την ιστορία του περασμένου αιώνα.  Σύγχρονα έργα αποδεσμεύονται από τα στενά όρια της ρεαλιστικής αποτύπωσης και συμπλέκονται με τη μυθοπλασία και με μεγάλης εμβέλειας αναπαραστάσεις.
Η έκθεση Recorded Memories – Europe. Southeast παρουσιάζει τα έργα είκοσι τριών καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές(φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις),
Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι  επιθυμεί να αναδείξει την τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή των νέων Ελλήνων δημιουργών. Οι φωτογραφικές εργασίες που παρουσιάζονται επιλέχτηκαν μέσα από ένα σύνολο 760 προτάσεων. Ετερόκλητα στοιχεία και πολλαπλές προσεγγίσεις διασταυρώνονται, αντανακλώντας τη «δροσιά» της νέας οπτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου