Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

“Διαβάζω για τους άλλους” παραμύθια, με “καύσιμο” τη χαρά!



Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά

Το σύνθημα δόθηκε στη μαγική παραμυθοχώρα! “Για να ακούνε με μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας”. Κι έτσι, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αθήνας, από την πιο απομακρυσμένη γειτονιά του Πειραιά μέχρι την πλατεία με τον πλάτανο σε μια από τις περιοχές που “έχτισαν τη φωλιά” τους στα βόρεια, επιβιβάστηκαν σε τρένα, λεωφορεία, αυτοκίνητα και ταξί για να βρεθούν νωρίς το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου, στο σημείο συνάντησης που είχε οριστεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Το γράμμα με την ακριβή ημέρα και ώρα διεξαγωγής είχε φτάσει από νωρίς στους παραλήπτες. Είχαν φροντίσει γι’αυτό τα “περιστέρια που φορούσαν καπέλα ταχυδρόμου”, έτσι ώστε να μην λείψει κανείς από εκεί! 

Τα βιβλία με τα παιδικά παραμύθια άρχισαν το ένα μετά το άλλο να ξετρυπώνουν από παντού τριγύρω. Από μια μαύρη, γυαλιστερή γυναικεία τσάντα, από ένα κόκκινο σακίδιο, από την εσωτερική πλευρά ενός πράσινου μπουφάν, μέσα από ένα ψάθινο πανέρι που άλλοτε χρησίμευε σαν αποθηκευτικός χώρος παιχνιδιών. Ο καθένας μας, εκτός από το αγαπημένο του παιδικό παραμύθι, είχε βάλει σε ένα πολύχρωμο “κουτί” στο βάθος της καρδιάς του, το πιο ζεστό του χαμόγελο, άπειρες δόσεις κεφιού, γιορτινής διάθεσης, χαράς και αρκετές κουταλιές ουράνιου τόξου και ενθουσιασμού! Χωρίς να χάσουμε λεπτό, πήραμε τις θέσεις μας γύρω από τα ξύλινα τραπέζια, σε έναν μαγικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας, και… το ταξίδι ξεκίνησε!

Και έγινε μαγικός, τόσο από το σκοπό για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε στη φιλόξενη αγκαλιά του, όσο και από τις “τεχνικές του ονείρου”, που μοιράστηκε μαζί μας ο Στρατής Πανούριος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και εισηγητής του σεμιναρίου με τον τίτλο “Πώς να διαβάζω”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού Δικτύου “Διαβάζω για τους άλλους”. Πρόκειται για διάφορες ομάδες εθελοντών, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαβάζουν σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ηλικιωμένους, παιδιά σε ιδρύματα ή φυλακισμένους που είναι αναλφάβητοι. 

Υπάρχει καλύτερος λόγος για να ξεκινήσει ένα ταξίδι στη θάλασσα των λέξεων, της φαντασίας, της αφήγησης και των παραμυθιών; Όταν η φωνή σου “ανοίγει πανιά” και ταξιδεύοντας φτάνει μέχρι εκεί όπου απλώνει τη “φορεσιά” της η φαντασία του κάθε ανθρώπου, που με τα φυσικά του μάτια ζει στο σκοτάδι, αλλά που με τα “μάτια της ψυχής” του δημιουργεί ολάνθιστους κήπους με πεταλούδες, χρώματα, παραμυθένια πλάσματα και μάγους με χρωματιστά ραβδιά; 


“Ουσιαστικά, σε μια ιστορία, έχουμε τη δυνατότητα εξερεύνησης μικρών θαυμάτων, και μέσα από τις λέξεις μεταφέρουμε στο κοινό, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά δονήσεις, μορφές, εικόνες, συναισθήματα, έναν ολόκληρο κόσμο”, ακούγεται η μαγική φωνή του εισηγητή, που προσπαθεί να ξυπνήσει στον καθένα μας τη σπίθα της χαράς, που θα γίνει το “καύσιμο” για να συμπαρασύρουμε κι άλλους σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι! Πίσω από κάθε γωνιά του δρόμου κρύβεται και μία έκπληξη, που περιμένει να ανακαλυφθεί και να μεταφερθεί στην καρδιά των ανθρώπων που “ θα ακούνε με μάτια μας και θα διαβάζουν με τη φωνή μας!”

“Είτε αφηγείσαι την ιστορία με πρωταγωνιστή ένα μαγικό καθρέφτη, ένα περσικό χαλί, μια χρυσή πένα, ένα μπρούντζινο κλειδί, μια φανταστικής σκάλα που ανεβαίνει στον ουρανό ή ένα μαγεμένο κατάρτι καραβιού, έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις! Φτάνει μόνο να χαίρεσαι με αυτό που κάνεις, και ας κάνεις και λάθη!, ακούγεται ξανά η μαγική φωνή. Γιατί όταν διαβάζεις παραμύθια, μετακομίζεις σε άλλη διάσταση, εκείνη της φαντασίας, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και τα πάντα βρίσκουν έστω και μια μικρή χαραμάδα για να πετάξουν ψηλά, πολύ ψηλά στον ουρανό! Δίπλα στον ήλιο και τα αστέρια! 

...πλάι-πλάι με ανθρώπους, που περιμένουν μέσα από τη φωνή σου να δώσουν σχήμα και μορφή στα όνειρα που πλάθουν από μικρά παιδιά, με τα μάτια της ψυχής…

  
*Πληροφορίες για το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο “Διαβάζω για τους άλλους”, στο σύνδεσμο: http://giatousallous.gr/ και στο Facebook: https://www.facebook.com/giatousallous/?fref=ts

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Βίκυ, κατάφερες μέσα από την γραφή σου να μεταφέρεις την μαγεία ενός παραμυθιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελευθερία! Αν καταφέρνω και αγγίζω και άλλους ανθρώπους με όσα μεταφέρω στο λευκό χαρτί, είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενη! Και το ταξίδι συνεχίζεται!

      Διαγραφή