Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι Δρόμοι του Χιονιού- Βιώματα και μαρτυρίες σε μια ποιητική παράσταση

Είμαστε νομάδες των ουρανών, περαστικοί των αστέρων... Ξένοι δηλαδή μοναξιά, τίποτα μακριά από το τόπο μας. Αυτό τον ξένο μην το ψάχνεις μακριά, είναι ο καθρέφτης σου, τον κοιτάς και σε κοιτάει! Λόγια από το έργο "Οι Δρόμοι του Χιονιού" που άγγιξαν την ψυχή μου και στριφογυρίζουν στο μυαλό μου βγαίνοντας από το θέατρο Τόπος Αλλού. "Ακόμη και το όνομα του θεάτρου που βρίσκεται στην καρδιά της Κυψέλης σε προϊδεάζει για το τι θα πει ο τόπος μου, ο τόπος ο ξένος, η προσφυγιά και ο ξενιτεμός..." αναλογίζομαι περπατώντας στα πεζοδρομία μιας συνοικίας με πλήθος μεταναστών.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ο ξεριζωμός επί γενεάς γενεών, μια
τραυματική εμπειρία, δεν αποτελεί θέμα μόνο των ημερών μας, όπως καταδεικνύει η παράσταση "Οι Δρόμοι του Χιονιού" του Νίκου Καμτσή,στην οποία προσεγγίζει το ζήτημα μέσα από μια γήινη και ταυτόχρονα τόσο ποιητική διάσταση! Γίνεται αντιληπτό από το θεατή τα πρώτα λεπτά της παράσταση με το ποίημα του Μπρεχτ "Μετανάστες" και τις  αναγωγές στην μετανάστευση ανά την οικουμένη καθώς προβάλλονται εικόνες από το  Ellis Island, όπου βρίσκονταν σε καραντίνα οι μετανάστες της Αμερικής κ.ά.. Αυτό το οικουμενικό στοιχείο που αναδεικνύεται επί σκηνής, καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα την παράσταση, η οποία εστιάζει στο συναίσθημα των ηρώων, όχι με μεμψιμοιρία αλλά με μια διάθεση ανθρώπινη.
Δεν είναι η δακρύβρεχτη ιστορία ενός μετανάστη, αλλά η ίδια η μετανάστευση πρωταγωνιστεί, όπως σημειώνεται στα κείμενα για την παράσταση. Γι' αυτό προσφέρεται ο προβληματισμός ακόμη και με χιούμορ: η Βουλγάρα παράνομη μετανάστρια που είναι ζωσμένη με κασέτες με ήχους από την πατρίδα, θεωρείται αρχικά από τους συνοριοφύλακες μια καμικάζι αυτοκτονίας. Είναι οι μνήμες, οι φωνές, οι μυρωδιές  και οι μαρτυρίες του τόπου που άφησαν πίσω τους οι ηρωίδες και θέλουν να διασώσουν μέσα τους, στην καρδιά και στο μυαλό τους.

 "Η μνήμη κομπιάζει...ξερνάει πληγές του παρελθόντος."

Η αφήγηση διαφορετικών ιστοριών επί σκηνής αλλά με συνοχή και με καλοδουλεμένο κείμενο, διαφυλάττει το πολύτιμο των μαρτυριών, όπως θα έκανε ένα αξιόπιστο ντοκιμαντέρ. Οι ερμηνείες των ηθοποιών χαρακτηρίζονται από το πάθος, τον πόνο αλλά και με σεβασμό στα πρόσωπα των ανθρώπων που μετουσιώνουν.
 Άλλωστε, για το έργο δαπανήθηκαν από τους συντελεστές τρία χρόνια έρευνας καθώς συνεργάστηκαν τρεις θεατρικοί Ευρωπαϊκοί οργανισμοί:Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον Ιταλικό θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK  theater από την Πολωνία.
  Ο σκηνοθέτης πέρα από την προσωπική έρευνα συνεργάστηκε με ερευνητές όπως η Φούλη Παπαγεωργίου και ο Δημήτρης Μυλωνάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας.

Η πλοκή

Η δράση της πρώτης ιστορίας αρχίζει στα Βαλκάνια, στη συνέχεια ταξιδεύουμε στην Αφρική, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στον ελληνικό εμφύλιο, στα Πομακοχώρια με τέτοιο τρόπο ώστε να υπενθυμίζεται στο θεατή ότι αυτή η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι πρωτόγνωρη. Υπενθυμίζεται ότι στον χαοτικό χωρόχρονο ο ξενιτεμένος έχει τον ίδιο καημό, νοσταλγεί την πατρίδα, την λαλιά και τους ανθρώπους του.


Εικόνες παλιότερες αλλά και πρόσφατες από την Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έρχονται στο μυαλό μου, καθώς θυμάμαι ξανά τις ιστορίες των ηρωίδων του έργου. Οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά σε τέτοια βιώματα, απλά κρατάω από τις σημειώσεις τα περιεκτικά λόγια του σκηνοθέτη: Η Ελλάδα είναι στη δίνη του κυκλώνα και το θέατρο δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη σε τέτοια μηνύματα. Αντλούμε απ’ αυτά, εμπνεόμαστε, τα ανεβάζουμε στις σκηνές μας. Το θέμα δεν είναι χαρούμενο ούτε ανέμελο. Αλλά τέτοιοι είναι και οι καιροί που ζούμε...




Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Νίκος Καμτσής

Σκηνικό: Νίκος Καμτσής-Μίκα Πανάγου
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : Χρήστος Ξενάκης
Κίνηση: Marek Koschiolek (KRZYK  theater )
Χορογραφίa:  Μάγδα Γεροσίδερη
Στίχοι: Νίκος Καμτσής
Video: Anna Giniewska (KRZYK  theater)  


Παίζουν οι: Στεφανία Γκουρνέλου, Χριστίνα Δημητριάδη, Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος
                                  
Κανονικά: 10 Ευρώ
GROUPS πάνω από 8 άτομα: 8 ευρώ               
Σπουδαστές, τρίτη ηλικία, άνεργοι, αλλοδαποί: ειδικές τιμές (κατόπιν κράτησης)

Κεφαλληνίας 17 &Κυκλάδων, Κυψέλη
2108656004, 2108679535


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου