Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Εικαστικές Μετατοπίσεις...υλικών και άυλων

Ρήγματα σε περιοχές όπως βράχια, τοίχοι, και κυρίως πεζοδρόμια, μέσα στην πόλη  ακόμη και σε άυλα, στην φθορά, στην μνήμη και στην απουσία... αλλά και ρήγματα  σε έννοιες όπως του έθνους, στα όρια... 
Ένας "διάλογος" ανάμεσα σε δυο αξιόλογες εικαστικούς "ξεδιπλώνεται", καταθέτοντας μια ανανεωτική πρόταση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Αθήνας, στην έκθεση "Shifting Spaces - Μετατοπίσεις" των εικαστικών Ιλιάνας Θεοδωροπούλου και Rea Stavropoulos, η οποία εγκαινιάζεται απόψε στον χώρο σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space.

Η Ιλιάνα Θεοδωροπούλου παρουσιάζει στην έκθεση μια επιλογή έργων από μία ευρύτερη θεματική ενότητα η οποία άρχισε το 2005 και εξελίσσεται ως σήμερα. Ο πυρήνας της ενότητας αυτής είναι η διερεύνηση ενός φυσικού φαινομένου, της ρηγμάτωσης επιφανειών όπως βράχια, τοίχοι, και κυρίως πεζοδρόμια, καθώς και της παρατήρησης των γραμμικών στοιχείων που αυτή δημιουργεί. Η πρώτη σειρά έργων έχει δημιουργηθεί την περίοδο 2005 -2015. Tα γραμμικά αυτά στοιχεία αντιμετωπίζονται ως αφορμή και ως έμπνευση. Εισάγονται στα έργα έμμεσα ως εμπειρία. Περιλαμβάνονται αφηρημένα έργα μικρών διαστάσεων, τα οποία ομαδοποιούνται και συνενώνονται σε κάνναβο. Η δεύτερη σειρά άρχισε το 2017 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τα έργα αυτά αναφέρονται σε αυτοβιογραφικές διαδρομές μέσα στην πόλη και επικεντρώνονται περισσότερο στην φθορά, στην μνήμη και στην απουσία. Πρόκειται για διπλωμένα σχέδια που ανοίγουν και ξεδιπλώνονται αποκαλύπτοντας μια εφήμερη στιγμή, ένα προϊόν καταγραφής και επεξεργασίας.

Η Rea Stavropoulos αυτοπροσδιορίζεται ως μια ‘Αθηναία Φλωρεντινή Λονδρέζα’ σε μια εποχή που η έννοια του έθνους, των ορίων και των δεσμεύσεων συνεχώς μετατοπίζεται και καθίσταται όλο και πιο αβέβαιη. Η εγκατάσταση " Shifting Spaces " που παρουσιάζει καθώς και οι παράλληλες δραστηριότητες που συνοδεύουν την έκθεση στην FokiaNou είναι ένας διάλογος με την πόλη που γεννήθηκε. Το έργο της "Secret Gardens" έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη από το 2001, εξελισσόμενο σε κάθε καινούργια τοποθεσία διερευνώντας τις χωρικές σχέσεις που συνεχώς μετατοπίζονται φυσικά, ψυχολογικά και μεταφορικά. Είναι η αναζήτηση ενός προσωπικού χώρου στην καρδιά μιας πόλης και ενός τόπου στον κόσμο, που παίρνει μορφή στην Αθήνα μέσα από μια εγκατάσταση που προσομοιάζει το στούντιο της εικαστικού, μια διαδικασία αλλαγής χώρων που μας προκαλεί να δούμε ξανά τον κόσμο, κοιτάζοντας μέσα και έξω.


Εγκαίνια:  στις 20.00
 Διάρκεια έως 2 Ιουνίου 2018
 Ώρες: Πέμπτη έως Σάββατο, 17:00 - 20:00 
Διεύθυνση: Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι, Αθήνα.
 Μετρό: Ευαγγελισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου