Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Φεστιβάλ Αισχύλεια, η Ελευσίνα σε ρυθμούς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας


Η Ελευσίνα μετατρέπεται σε πολιτιστική «μήτρα», χωρίς να περιμένει την επίσημη χρονιά, το 2021 για να αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Το φετινό 44ο  Φεστιβάλ Αισχυλείων, τρίμηνης διάρκειας, θα μας προσφέρει μια γεύση από τις δυνατότητες των ανθρώπων ενός τόπου που αναγεννιέται, όπως  η φύση κάθε άνοιξη με την άνοδο της Περσεφόνης από τον Άδη.

Με ανεβασμένο τον πήχη, το ποιοτικό πρόγραμμα, όπως  τόνισε η υπεύθυνη του Φεστιβάλ Αισχύλεια,  Κωνσταντίνα Μαρούγκα, στη σημερινή παρουσίαση του Φεστιβάλ  δίνει την ευκαιρία σε καταξιωμένους αλλά και σε νέους δημιουργούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να παρακινήσουν το κοινό να λάβει μέρος στο φεστιβάλ
Άλλωστε, αυτό συμβολίζει και το φετινό λογότυπο του φεστιβάλ την εμπλοκή του με το κοινό αλλά και το κέντρο βάρους της διοργάνωσης στον άνθρωπο.

της  Μαρίας Αλιμπέρτη

Εικαστική εγκατάσταση σε συνεργασία με το Ελευσίνα21
Ιδιαίτερο συμβολισμό και φορτισμένη με την αρχαιολογική-πολιτιστική σημασία της Ελευσίνας, η εγκατάσταση με τίτλο «Τιτανομαχία», της Μαρίας Παπαδημητρίου με την υποστήριξη της Ελευσίνας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».
Η εικαστική εγκατάσταση στο Σαπωνοποιείο, όπως τόνισε η δημιουργός στην σημερινή παρουσίαση του Φεστιβάλ, θα είναι αποτέλεσμα μιας συνέργειας με τον κόσμο, ενώ ο τίτλος υποδηλώνει  την σχέση αρχαιολογίας και βιομηχανίας, την μετάβαση της εξουσίας από τους Τιτάνες στους Θεούς του Ολύμπου, την μετάβαση ανθρώπων από διάφορα  μέρη της Ελλάδας στην Ελευσίνα για να εργαστούν στα εργοστάσια που σήμερα είναι κλειστά αλλά και τον ΤΙΤΑΝΑ που έχτισε όλη την Ελλάδα.


Η διοργάνωση
Με προίκα χώρους για την καλύτερη διεξαγωγή  (πρώην εργοστασίου χρωμάτων «ΙΡΙΣ» από το υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Ελευσίνας, Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας από το ΥΠΠΟ)  το Φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου με μια υπέροχη βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας υπό την μουσική του ταλαντούχου Στέφανου Κορκολή και την μελωδική φωνή της Σοφίας Μανουσάκη.

Το πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης, η οποία θα κοστίσει σύμφωνα με τους διοργανωτές 265 χιλιάδες ευρώ,  60-65 χιλιάδες ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, περιλαμβάνει διάφορες πτυχές της Τέχνης και της πολιτιστικής παραγωγής, με πολλές δράσεις που ήδη άρχισαν όπως το Φεστιβάλ Συνοικισμός (διοργάνωση της Πολιτιστικης Πρωτεύουσας 2021), που απλώνονται σε γειτονιές της πόλης.

Η θεατρική σκηνή
Από την θεατρική σκοπιά, την αρχή κάνει στις 27 Αυγούστου μ η παράσταση «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου  σε σκηνοθεσία  Μάρθας Φριτζήλα με και  στις 29 Αυγούστου ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Άξιο λόγου είναι ότι στις 16 Σεπτεμβρίου  θα ανέβει η παράσταση «Κάτω από τον Ίσκιο του Βουνού» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.  Όπως τόνισε η σκηνοθέτης, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 συμπληρώνονται 110 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ποιητή, η παράσταση θα προσφέρει μια ανεστραμμένη ματιά για το χώρο του Ελαιουργείου.

Η μουσική
Μουσικό παρόν στο Φεστιβάλ Αισχυλείων θα δώσουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνουν (9/9), Κωστής Μαραβέγιας (12/9), Χρήστος Θηβαίος (14/9), Θάνος Μικρούτσικος, έχοντας στο πλευρό του τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαϊδη, Γιώργο Μεράντζα και Μίλτο Πασχαλίδη (17/9), Φοίβος Δεληβοριάς  και Μαρίνα Σάττι(19/9).

Κινηματογράφος
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οι οποίες προβάλλονται από τις 30 Αυγούστου ως τις 18 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.


Αθλητισμός
Ο ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού»  στις 9 Σεπτεμβρίου για όσους θέλιυν να επιχειρήσουν την διαδρομή 21 χιλιομέτρων από την  Αθήνα μέχρι την Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.


Eleusis 2021
Επισημαίνοντας ότι στην περιφέρεια δεν υφίσταται πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, η καλιτενχική διευθύντρια των Αισχύλειων, Κέλλυ Διαπούλη ότι με στόχο την αειροφορία και την βιωσιμότητα στις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εντάσσεται το Φεστιβάλ Συνοικισμός, το Eco Capture Festval, οι εικαστικές εγκατατστάσεις  και το ετήσιο πρόγραμμα Πολιτισμός 2030.

Στόχος είναι οι δράσεις να συνεχιστούν και τον χειμώνα, έστω και με πρόχειρες κατασκευές  καθώς δεν υπάρχει  κλειστός χώρος για παραστάσεις. Η στρατηγική όπως κατατέθηκε και στο φάκελο υποψηφιότητας για το Eleusis21 αποσκοπούσε στο να αποφευχθεί ο μαρασμός  μετά την λήξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση καλλιτεχνών στην Ελευσίνα και την δημιουργία ατελιέ σε μικρούς χώρους.

Aναλυτικά το πρόγραμμα στο aisxylia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου