Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ένα από τα επτά Ευρωπαϊκά Βραβεία Εuropa Nostra στον ναό Αγίας Κυριακής στη Νάξο


Φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα με έντονα χρώματα, αλληγορικές παραστάσεις πτηνών και πολλαπλές απεικονίσεις διάλιθων σταυρών, η συντήρησή τους, η αποκάλυψή τους και η ανάδειξή τους συγκίνησε και κέρδισε την Ευρώπη!
 Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες σημειώθηκε με την απονομή του βραβείου Εuropa Nostra στον βυζαντινό ναός της Αγίας Κυριακής στην Νάξο. Συγκεκριμένα, ο ναός διακρίθηκε με ένα από τα επτά Ευρωπαϊκά Βραβεία συντήρησης-αποκατάστασης μνημείοu.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο κατέληξε σε ελληνικά χέρια μετά από την εξέταση επιστημονικών φορέων σε 160 αιτήσεις από 31 χώρες της Ευρώπης. Τελικά, εγκρίθηκαν και τιμήθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες. Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν δύο έργα στην κατηγορία της αποκατάστασης, η Αγία Κυριακή Απειράνθου και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Ο ναός της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου διατηρεί ένα μοναδικό σύνολο ανεικονικών τοιχογραφιών του 8ου αιώνα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κατάλοιπα της εικονομαχικής περιόδου στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σημειώνεται ότι η εκκλησία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή καιγια πολλά χρόνια παραμελημένη.

Το έργο ολοκληρώθηκε κατόπιν ευρωπαϊκής συνεργασίας με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με επικεφαλής τον Ν. Βίττη και υπό την επιστημονική διεύθυνση του Δ. Αθανασούλη, διευθυντή της Εφορείας.
Οι εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου έγιναν υπό την εποπτεία της πρώην 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Γ. Κίζη, Κ. Ασλανίδη και Χ. Πινάτση.  Το έργο έχαιρε και της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας με εκφραστή τον  Γ. Μπάκαλο, πρόεδρο Απειράνθου.

Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκε με τη συνδρομή ελβετικών
συλλόγων και ειδικά της Association Hagia Kyriaki, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τις χορηγίες των ιδρυμάτων Ι.Φ. Κωστόπουλου και Α.Γ. Λεβέντη καθώς και των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Κατά τη  τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς 2018 (Europa Nostra Awards), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου τόνισε μεταξύ άλλων,«Η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Ο πολιτισμός όπως εκφράζεται στα μεγάλα καλλιτεχνικά επιτεύγματα αλλά και σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητά μας, μας διδάσκει τη συνύπαρξη μέσα από τη διαφορά, την αλληλεγγύη καθώς και τη δημιουργία μέσα από την ανταλλαγή.»

Με συγκίνηση η υπουργός διάβασε αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γοργία και από το «Μυθιστόρημα, Γ’» του Γιώργου Σεφέρη. Μάλιστα, στον λόγο της έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Διάλογο ως συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό, επισημαίνοντας «Μια μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό είναι η εισαγωγή του Διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως πυρήνα των θεσμών της. Πρόκειται για την ουσία μιας διαλεκτικής διαδικασίας. Μιας διαδικασίας ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα: από την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά του Παρθενώνα μέχρι τον επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην Τραγωδία…».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου