Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Θυμάσαι την Ιλιάδα; Πετάξου στη Τουρκία, ανοίγει το Μουσείο Τροίας!


Γνωστή σε όλο τον κόσμο από την Ιλιάδα του Ομήρου, τον Τρωικό Πόλεμο και τον Δούρειο Ίππο, σημείο αναφοράς του ελληνικού πνεύματος και εν γένει της ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας,  η αρχαία πόλη της Τροίας  - που τώρα βρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας, όπως και τόσοι άλλοι αρχαιοελληνικοί θησαυροί της αλησμόνητης Μικράς Ασίας  - αποκτά το δικό της μουσείο!

 του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Το μουσείο, που κατασκευάζεται στην βορειοδυτική επαρχία Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), θα εγκαινιαστεί από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας τον Αύγουστο, με την τουρκική κυβέρνηση να αναμένει ότι το νέο μουσειακό συγκρότημα θα προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες μόνο την φετινή χρονιά! 
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει ανακηρύξει ως "Έτος Τροίας" το 2018, για να τιμήσει την εικοστή επέτειο από την αναγνώριση της πανάρχαιας πόλης ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο μουσείο θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης που ανακάλυψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, ένα άγαλμα του Ομήρου καθώς και 24 χρυσά αντικείμενα, γνωστά ως οι θησαυροί της Ωραίας Ελένης, τα οποία επιστράφηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, το 2012, μετά από 125 χρόνια!
 Όλα αυτά τα εκθέματα βρίσκονταν μέχρι τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Πέντε αρχαία νομίσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης επίσης θα βρουν νέα στέγη στο Μουσείο Τροίας.   

Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο
 έχει
έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων και η κατασκευή του κόστισε 50 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (13,2 εκατομμύρια δολάρια).  Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μάλιστα ότι προσκάλεσε στα εγκαίνια τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ που πρωταγωνίστησαν στην επιτυχημένη ταινία "Τροία", το 2004. Πρωταγωνιστές του φιλμ είναι οι Μπραντ Πιτ, Νταϊάν Κρούγκερ, Έρικ Μπάνα και Ορλάντο Μπλουμ.     
Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας έχει ακόμα προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις για να γιορτάσει το "Έτος Τροίας", όπως αναπαραστάσεις του πολέμου στη Τροία, συνέδρια και παραστάσεις με θέμα την πανάρχαια πόλη στο κρατικό θέατρο και την κρατική όπερα της γειτονικής χώρας.  Παράλληλα, θα διοργανωθούν και οι Διεθνείς Αγώνες Τροίας, όπου αθλητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν σε διάφορα αθλήματα στον αρχαιολογικό χώρο. 
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Νουμάν Κουρτουλμούς, τόνισε την σπουδαιότητα που έχει το Μουσείο Τροίας για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης που βρίσκονται στο εξωτερικό. "Τα αρχαία αριστουργήματα είναι πιο όμορφα όταν βρίσκονται στον τόπο τους. Στεναχωρήθηκα όταν είδα θησαυρούς της Τροίας στο Μουσείο Πούσκιν της Ρωσίας. Θα αγωνιστούμε για την επιστροφή των αντικειμένων που εκλάπησαν από την αρχαία Τροία", δήλωσε ο Κουρτουλμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου