Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ποιά μουσεία της ελληνικής περιφέρειας είναι υποψήφια για ευρωπαϊκά βραβεία;




Υποψήφια για το βραβείο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Museums in Short 2018 είναι ένα βίντεο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων και ένα από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, συμμετέχουν 49 μουσεία από 20 ευρωπαϊκές πόλεις.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Tα βραβεία Museums in Short είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο παρουσιάζονται σύντομα βίντεο σχετικά με μουσεία. Τα μικρής διάρκειας φιλμ παρουσιάζονται σε ιδρύματα, συγγραφείς ή παραγωγούς που χρησιμοποιούν βίντεο, με σκοπό να βελτιώσουν γενικότερα την επικοινωνιακή πολιτική των μουσείων και να προσελκύσουν το κοινό. Τα φιλμ αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά σποτ, ακόμα και κινούμενα σχέδια! 
Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή απονομής που θα διεξαχθεί στο Πιράν της Σλοβενίας την 31η Αυγούστου, όπως επίσης και το φιλμ που προτιμήθηκε από το κοινό (η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες από την ιστοσελίδα του Museums in Short 2018). Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 12 φιναλίστ επέλεξε μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μουσεία, ΜΜΕ και επαγγελματίες βίντεο. 
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπάρχουν τρεις κατηγορίες, που αφορούν την
προώθηση, τα εκθέματα και το αφήγημα. Στην κατηγορία των εκθεμάτων (exhibits) διαγωνίζονται βίντεο από το Μουσείο Den Gamle By στο Άαρχους (Δανία), το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ (Ολλανδία) και το Μουσείο Tirpitz στη Blavand (Δανία). 
Στη κατηγορία της προώθησης (promotional) βρίσκονται ταινίες από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Βαλένθια (Ισπανία), το Μουσείο Κουκλοθεάτρου στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Μουσείο Αυτοκινήτου της Ρίγας (Λιθουανία), το Palazzo dei Diamanti στη Φεράρα (Ιταλία) και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Ελλάδα).
Εξάλλου, στη κατηγορία του αφηγήματος (storytelling) ανήκουν τα φιλμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων (Ελλάδα), το Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου στη Μασσαλία (Γαλλία), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στη Μπάνια Λούκα (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και το Μουσείο Hallwyl στη Στοκχόλμη (Σουηδία).
Το βίντεο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας έχει τίτλο «Tracing the footsteps of human society» («Εντοπίζοντας τα ίχνη της Ανθρώπινης Κοινωνίας») και του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων «I am the Leon of Kythera» («Είμαι ο Λέων των Κυθήρων»).
Όσον αφορά την ιστορία του διαγωνισμού Museums in Short, αυτός άρχισε από το Μουσείο Βιομηχανίας και Εργασίας (musil) και το Ίδρυμα Μουσείων της πόλης Μπρέσια (Fondazione Brescia Musei) στην Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Μουσική Ακαδημία (ΕΜΑ) και το Φόρουμ Σλαβικών Πολιτισμών. 

Το βίντεο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου