Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Τι κρύβει η αρχαία Καρχηδόνα; Ποιό είναι το μυστικό του ιερού χώρου;

Νέα ανακάλυψη στα ερείπια της Καρχηδόνας, που βρίσκονται στη σημερινή Τυνησία, αποδεικνύει ότι η φοινικική πόλη - υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τεφροδόχους και αντικείμενα που ήταν θαμμένα προσεκτικά εδώ και αιώνες, καθώς έσκαβαν κάτω από ένα τμήμα της οδού Jugurtha, η οποία συνορεύει με τον ήδη ανασκαμμένο αρχαιολογικό χώρο Τοφέτ. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Σύμφωνα με το Archaeology News Network, ο επικεφαλής της ανασκαφής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς της Τύνιδας, Imed Ben Jerbania  επισημαίνει πως το μνημείο Τοφέτ έχει μεγάλη σημασία, καθώς ακολουθεί την ιστορία της Καρχηδόνας, από τη γέννησή της έως την πτώση της. «Στο Τοφέτ βρίσκουμε τα πάντα: κεραμική, οστά, επιγραφές με την ταυτότητα των αφιερωτών, τις προσφορές τους. Eν ολίγοις, πρόκειται για μια εικόνα σχετική με τον τρόπο ζωής των Καρχηδονίων και μια ακριβή ιδέα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».
Το Τοφέτ της Καρχηδόνας, γνωστό και ως Τοφέτ Σαλάμπο, εκτιμάται ότι περιελάμβανε έναν αρχαίο ιερό χώρο αφιερωμένο στις φοινικικές θεότητες Τανίτ και Βάαλ και βρίσκεται στην περιοχή της Καρχηδόνας, Σαλάμπο στην Τυνησία, κοντά στο φοινικικό λιμάνι. Μάλιστα, ο χώρος Τοφέτ, «ένα υβρίδιο ιερού με νεκρόπολη», περιέχει μεγάλο αριθμό παιδικών τάφων, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, θυσιάστηκαν ή θάφτηκαν στον τόπο αυτό μετά από τον πρόωρο θάνατό τους.

 Τα αρχαία απομεινάρια ήρθαν στο φως, όταν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού στην περιοχή της Καρχηδόνας θέλησε να κάνει κάποια εργασία στον κήπο του. Ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε τότε αναπάντεχα τεφροδόχους και αγγεία ηλικίας πάνω από 2.500 ετών!
Σημειώνεται πως η Καρχηδόνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λίμνης Τύνιδας. Σύμφωνα με αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, την πόλη ίδρυσαν Φοίνικες άποικοι από την λιβανική Τύρο υπό την ηγεσία της βασίλισσας Ελίσσα. Εξελίχθηκε σε μεγάλη και εύπορη πόλη και, κατά συνέπεια, σε κυρίαρχη δύναμη στη Μεσόγειο. 

Η αντιπαλότητα της Καρχηδόνας με τις Συρακούσες και τη Ρώμη, συνοδεύτηκε από αρκετούς μεταξύ τους πολέμους, στην διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν εισβολές. Η εισβολή του Αννίβα στα ιταλικά εδάφη κατά την διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου έθεσε σε σημαντικό κίνδυνο της συνέχιση της ρωμαϊκής
κυριαρχίας στην Ιταλία.

Ωστόσο, η Καρχηδόνα βγήκε αποδυναμωμένη από αυτή την σύγκρουση μετά την ήττα του Αννίβα το 202 π.Χ, ενώ η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Πάντως, οι Ρωμαίοι επανίδρυσαν την Καρχηδόνα, που κατέστη η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Αυτοκρατορίας.

πηγές: https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2018/08/new-finds-at-punic-tophet-of-carthage.html#gyjUqc3RTRTQoTuI.97
και https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Carthage

2 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν να αναφέρετε και την πηγή σας, γιατί η γράφουσα αφιέρωσε ώρα για να επιμεληθεί τη μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου για συγκεκριμένη σελίδα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

    Βάλια Παπαναστασοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας κα Παπαναστασοπούλου, συγνώμη για την αργοπορία της απάντησης,δεν είχαμε δει το σχόλιο σας.
    Σας απαντώ εκ μέρους του κ.Αναγγνωστόπουλου: Πηγές του κειμένου είναι οι σελίδες archaeologynewsnetwork.blogspot.com, η οποία και μεταφράστηκε από τον ίδιο και το en.wikipedia.org. Όπως επεσήμανε ο κ.Αναγνωστόπουλος το Αrchaeologynewsnetwork.blogspot.com έχει πηγή την ίδια με την δική σας δηλαδή το HUFFPOST, θα το δέιτε και εσείς στο link που υπάρχει στο κειμενο του κ.Αναγνωστόπουλου ότι αναφέρει χαρακτηριστικά :Source: HuffPost [August 03, 2018]. Σας ευχαριστούμε που μπήκατε στο κόπο να σχολιάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή