Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ποια αρχαία ελληνική πόλη μαρτυρούν αγάλματα που βρέθηκαν στη Μικρά Ασία;


Μοναδικής ομορφιάς ελληνικά αγάλματα, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Μαγνησία του Μαιάνδρου, στην επαρχία Αϊδινίου (Aydın) της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ορχάν Μπινγκέλ (Orhan Bingöl), που είναι υπεύθυνος των ανασκαφών από τα μέσα της δεκαετίας του 80, πρόκειται για τέσσερα γυναικεία αγάλματα, ένα αντρικό και ένα απροσδιορίστου φύλου. Οι θησαυροί αυτοί της αξεπέραστης αρχαίας ελληνικής τέχνης βρέθηκαν στα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Αρτέμιδα και είναι όλα σε καλή κατάσταση.

«Μαζί με τα αγάλματα που εκτίθενται στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και το Αϊδίνιο, υπάρχουν πλέον περίπου 50 αγάλματα από τις ανασκαφές της αρχαίας Μαγνησίας. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν καθώς είναι ξεκάθαρο πως μπορούμε να βρούμε και άλλα αγάλματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπινγκέλ.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία Μαγνησία της Μικράς Ασίας ξεκίνησαν το 1891, από την ομάδα του Γερμανού αρχαιολόγου Καρλ Χούμαν (Carl Humann). Μετά από 21 μήνες, η ανασκαφή του Χούμαν είχε αποκαλύψει -έστω και μερικώς- το θέατρο, τον ναό της Αρτέμιδος, τον ναό του Δία, το πρυτανείο και την αγορά. Έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να συνεχιστούν οι ανασκαφές από τον Τούρκο καθηγητή Μπινγκέλ και την ομάδα του, το 1984. 

Η αρχαία Μαγνησία του Μαιάνδρου ήταν μία από τις δύο πόλεις με το όνομα Μαγνησία που ίδρυσαν οι Μάγνητες στη Μικρά Ασία, τον 10ο αιώνα π.Χ. Σημαντική σε πληθυσμό, βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία στο τρίγωνο που σχημάτιζαν οι πόλεις Πριήνη, Έφεσος και Τράλλεις. 
Η πόλη ονομάστηκε Μαγνησία από τους Μάγνητες της Θεσσαλίας, που αποίκησαν την περιοχή. Αργότερα προστέθηκε στην ονομασία της το "του Μαιάνδρου" για να ξεχωρίζει από την κοντινή πόλη της Λυδίας, Μαγνησία του Σιπύλου, την έτερη αποικία των Μαγνητών στην περιοχή.

Η περιοχή γύρω από την πόλη ήταν ιδιαίτερα γόνιμη, παράγοντας εξαιρετικό κρασί,σύκα και αγγούρια.
 Η Μαγνησία ήταν κτισμένη κοντά στη σημερινή πόλη της Τουρκίας, Γκερμεντζίκ, στις υπώρειες του όρους Θώραξ και στις όχθες του μικρού ποταμού Λίθακου, παραπόταμου του ποταμού Μαιάνδρου. Απείχε περίπου 24 χιλιόμετρα από τη Μίλητο και ανήκε στην περιοχή της Ιωνίας, επειδή όμως οι Μάγνητες μιλούσαν την αιολική διάλεκτο, η πόλη δεν έγινε δεκτή στο Κοινό των Ιώνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου