Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Πού βρέθηκε χρυσό σκουλαρίκι της Ελληνιστικής Εποχής; Τι μαρτυρά;


Περίτεχνο χρυσό σκουλαρίκι, ηλικίας  πάνω από 2.200 ετών, που αναπαριστά το κεφάλι ενός κερασφόρου ζώου, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ. Αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για σπάνια ένδειξη της ελληνιστικής επιρροής στο Ισραήλ, καθώς είναι το πρώτο του είδους που ανακαλύφθηκε στην ιερή πόλη.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Το εν λόγω σκουλαρίκι έχει μήκος 4 εκατοστά, είναι στρογγυλό και η άκρη του είναι
διαμορφωμένη σε κεφαλή κερασφόρου ζώου, πιθανόν κριαριού.  Συγκεκριμένα, το εν λόγω εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον αρχαιολογικό χώρο που αποκαλείται «Πόλη του Δαυίδ» και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων νοτίως του Όρους του Ναού, όπου σήμερα υπάρχει το τέμενος αλ-Ακσά.
Η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων επισημαίνει πως η τεχνική του κοσμήματος συμφωνεί με την τεχνική των κοσμημάτων της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου – 3ος ή αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., μεταξύ της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Μέγα Αλέξανδρο και της εβραϊκής επανάστασης εναντίον των παγανιστών, την οποία αφηγούνται τα βιβλία των Μακκαβαίων στη Βίβλο.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος βρίσκει ένα χρυσό ενώτιο από την
Ελληνιστική εποχή στην Ιερουσαλήμ» αναφέρει ο Γιουβάλ Γκαντό, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Ιερουσαλήμ της ελληνιστικής περιόδου. Η πόλη θεωρείτο ανέκαθεν πολύ συντηρητική, δεν άφηνε να μπουν αντικείμενα από τον έξω κόσμο. Συνεπώς η ανακάλυψη ενός ελληνικού στυλ ενωτίου προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Ανοίγει μια συζήτηση για τη φύση του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ» την εποχή εκείνη, σημειώνει ο Ισραηλινός αρχαιολόγος.
"Τέτοια κοσμήματα μπορεί να φορούσαν εύποροι άνδρες ή γυναίκες της εποχής εκείνης και ο ιδιοκτήτης του θα ήταν πιθανόν είτε ένας Έλληνας που ζούσε στην Ιερουσαλήμ είτε κάποιος ντόπιος «εξελληνισμένος Εβραίος». Το συνδέουμε με άλλα πράγματα και ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την Ιερουσαλήμ, πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν εδώ πραγματικά" τονίζει ο Γκαντό.
Η ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία αναφέρει πως η ποιότητα του κοσμήματος και
το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε κοντά στο Όρος του Ναού, όπου υψωνόταν ο εβραϊκός ναός της Ιερουσαλήμ που καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, μάς επιτρέπει να υποθέσουμε πως ο ιδιοκτήτης του ανήκε στην προνομιούχα τάξη.
Σημειώνεται ότι η «Πόλη του Δαυίδ» εκτείνεται στη βάση των οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης στη Σιλουάν, παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχει το Ισραήλ. Πραγματοποιούνται εκεί εντατικές και αμφιλεγόμενες ισραηλινές ανασκαφές, λόγω της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την κυριαρχία επί της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της σημασίας του ιστορικού διακυβεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου