Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Ανοικτές Πόρτες 2018 γιορτάζουν την 30η επέτειο της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου διοργανώνονται οι Ανοικτές Πόρτες, τη ροδίτικη εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την εγγραφή, το έτος 1988, της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το φετινό θέμα είναι "Ανοικτές Πόρτες - Ανοικτή Πόλη – Ρόδος 30 χρόνια Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO". Η εν λόγω εγγραφή αναγνωρίζει την μοναδική και παγκόσμια αξία της πόλης στην ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα, η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στην ιστορική και μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του μεγάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Μανδράκι, με ομιλίες για διάφορα σχετικά θέματα και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη με μοναδική θέα στο λιμάνι.

Τις επόμενες ημέρες, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι η Παλιά Πόλη. Η λότζια – σκεπαστή στοά – της Καστελλανίας στην πλατεία Ιπποκράτους θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών 2018. Εκεί οι επισκέπτς θα έοχυν την δυνατότητα να προμηθευτούν χάρτες, αναψυκτικά, μοναδικά αναμνηστικά των Ανοικτών Πορτών και θα λάβετε πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα υπάρχει θεματική παρουσίαση.

Φέτος έμφαση δίνεται στην ίδια την πόλη γι΄ αυτό σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές  δεν θα ανοίξει για το κοινό (με εξαίρεση την Καστελλανία).Οι επισκέπτες θα θεωρήσουν την πόλη μία ενιαία ιστορική οντότητα και να περιηγηθούν σ’ αυτήν σαν να είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο. Οι φετινές Ανοικτές Πόρτες δεν είναι μια απλή συλλογή κτιρίων, αλλά μια ανοικτή πόλη όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν ελεύθερα και να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο σε κάθε γωνιά των δρόμων της.

Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες που θα αναδεικνύουν τα 30 σημαντικότερα μνημεία, κάποια γνωστά και κάποια όχι, θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την Παλιά Πόλη με έναν συνολικό, περιεκτικό και ανεξάρτητο τρόπο. Ξεναγοί θα διοργανώσουν θεματικές ξεναγήσεις και όπως πάντα θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.
Οι Ανοικτές Πόρτες συνδιοργανώνονται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου