Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Πόλεις – Εικόνες, δόμηση ή αποδόμηση και δημιουργία ή καταστροφή


Προσεγγίζοντας το θέμα των πόλεων, τα έργα της έκθεσης «Πόλεις – Εικόνες», την οποία διοργανώνει  το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,  εστιάζουν στις ποικίλες ιστορικές και κοινωνικές διαστάσεις του αστικού περιβάλλοντος, όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τα βιώματα των νέων καλλιτεχνών.
Τα εγκαίνια θα τελεστούν τη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η έκθεση περιλαμβάνει τις εργασίες των φοιτητών και των αποφοίτων, στις οποίες παρουσιάζονται οι διαδικασίες της δόμησης και της αποδόμησης που εντοπίζονται στο περιβάλλον της πόλης, οι δυνάμεις της δημιουργίας και της καταστροφής, καθώς και προτάσεις για μια νέα δημιουργική πρόσληψη του αστικού χώρου.


Την έκθεση αποτελούν δύο ομαδικά πρότζεκτ από το Εργαστήριο Χαρακτικής και το Εργαστήριο Φωτογραφίας, καθώς και τέσσερα μεμονωμένα έργα. Η εργασία του Εργαστηρίου Φωτογραφίας έχει ως θέμα της τα «αστικά κενά». Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κλήθηκαν να ανακαλύψουν, να σχολιάσουν, να συλλέξουν και να ερευνήσουν αστικά κενά τόσο στη Φλώρινα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στην ομαδική εργασία του Εργαστηρίου Χαρακτικής διερευνήθηκαν οι «χαράξεις» στο αστικό τοπίο, ώστε να σχολιασθούν και να αντιπαρατεθούν όψεις της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και δημογραφικής εξέλιξης της πόλης από την οπτική γωνία του νέου καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται μέσα σε αυτήν.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: Στέργιος Αδάμ, Γρηγόρης Βοσνάκος, Άννα Βράτιτς, Μαργαρίτα Γκέκτση, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Ρομάν Ζουέβ, Δήμος Κηπουρός, Γεωργία Κόντου, Ηλίας Μπαρκαλής, Ζήσης Μπλιάτκας, Κατερίνα Παΐσιου, Παναγιώτα Παντέλα, Αριάδνη Πεδιωτάκη, Πέτρος Ρέγκος, Αλεξάνδρα Σάμπαλη, Βασίλης Σμολέσκη, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αγγελίνα Τσουμάνη, Αλέξανδρος Χριστόπουλος.

Εγκαίνια: , 20:00
Διάρκεια έκθεσης:
 έως 14 Οκτωβρίου Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου