Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τι ζητούσαν ο Γκογκέν και ο Λαβάλ στη Μαρτινίκα; Μοναδική τέχνη εμπνευσμένη από ένα εξωτικό νησί.


Για πρώτη φορά, το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ θα παρουσιάσει την έκθεση "Γκογκέν και Λαβάλ στη Μαρτινίκα", "ενώνοντας" τα πολύχρωμα έργα που οι δύο φίλοι και διάσημοι ζωγράφοι δημιούργησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους σε ένα εξωτικό νησί της Καραϊβικής, το 1887.      
Όντας δυσαρεστημένοι με την παρακμή του τρόπου ζωής στο Παρίσι, ο Πολ Γκογκέν και ο Σαρλ Λαβάλ "απέδρασαν" από την σκληρή καθημερινότητα, κάνοντας το μεγάλο ταξίδι στη Μαρτινίκα. Ζώντας και δουλεύοντας στο εξωτικό νησί, οι δύο καλλιτέχνες δημιούργησαν μια σειρά πολύχρωμων έργων τέχνης, τα οποία είχαν τεράστια επίδραση στην μετέπειτα καλλιτεχνική τους εξέλιξη. 


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Στη νέα ξεχωριστή έκθεση, που ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάζονται εξαιρετικά "ζωντανοί" και γεμάτοι "ζεστασιά" πίνακες, σχέδια καθώς και μεγάλα παστέλ που φιλοτέχνησαν οι δύο Γάλλοι ζωγράφοι στην εξωτική γαλλική κτήση. Όλα αυτά τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί σε μία έκθεση. 
 Ο Σαρλ Λαβάλ, σε νεαρή ηλικία, παρουσίασε με επιτυχία τα πρώτα έργα του στις ετήσιες εκθέσεις Σαλόν που διοργανώνονταν στο Παρίσι. Αφού έζησε στην γαλλική πρωτεύουσα για μερικά χρόνια, μετακόμισε αργότερα στη Ποντ Αβέν της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, όπου γνωρίστηκε με τον Πολ Γκογκέν. Επιστρέφοντας από τη Μαρτινίκα, ο Λαβάλ αναδείχτηκε σε σημαντικό ζωγράφο της φημισμένης Σχολής της Ποντ Αβέν.
 Το 1890, ο Λαβάλ και ο Γκογκέν ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της μακρόχρονης φιλίας τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο Βαν Γκογκ, θα πραγματοποιηθεί εκεί διάλεξη (στα Αγγλικά) στις 4 Νοεμβρίου για τον Πολ Γκογκέν. Οι συντηρητές τέχνης Ρενέ Μποϊτέλ (Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ) και Χάριετ Στράτις (Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου) διεξήγαν εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τους πίνακες που φιλοτέχνησε ο Γκογκέν στη Μαρτινίκα. 
Οι δύο συντηρητές τέχνης εξέτασαν πίνακες και σχέδια του Γκογκέν που σώζονται σε διεθνείς εκθέσεις, όπως στο Μουσείο Βαν Γκογκ, την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας και τη Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek) του Μονάχου, στη Γερμανία. 

Στην διάλεξη της 4ης Νοεμβρίου, οι δύο ειδικοί θα μιλήσουν, με περισσότερες λεπτομέρειες, για τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνάς τους. Η διάλεξη είναι δωρεάν για τους επισκέπτες του μουσείου και δεν χρειάζεται να γίνει κράτηση, ενώ θα αρχίσει στις 2 το μεσημέρι.  



- Μουσείο Βαν Γκογκ, οδός Museumplein 6, ταχυδρομικός κώδικας 1071 DJ, Άμστερνταμ, Ολλανδία.  


- Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τις Παρασκευές είναι ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείτε είναι από τις 9 έως τις 11 το πρωί ή μετά από τις 3 το απόγευμα. 

- Το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 18 ευρώ, ενώ για τους επισκέπτες κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Πηγή : www.vangoghmuseum.nl/en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου