Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Σεισμός "πλήγωσε" το κάστρο της Κιάφας- Σωστικές ενέργειες



Πλήγμα δέχθηκε το κάστρο της Κιάφας από ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου της 21ης Μαρτίου. Σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου, κηρυγμένου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου. Με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, μετέβη αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες.
Οι ζημίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο κατέγραψε κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου- τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το κλιμάκια διαπίστωσε ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.
Πριν δυο μήνες είχε συζητηθεί το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, σε σύσκεψη υπό την κ. Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και σε επόμενη σύσκεψη ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το κάστρο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803.
Ομάδα ειδικών επιστημόνων επρόκειτο να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Σουλίου. Ακόμη,ομάδα μελετητών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Κάστρο, διασφαλίζοντας την φωτογραφική́ τεκμηρίωση του μνημείου.
Ευτυχώς υπάρχουν και παλαιότερες φωτογραφίες καθώς και αποτυπώσεις στο αρχείο της ΕΦΑ Θεσπρωτίας, που συνεισφέρουν στην ανάγνωση των φθορών αλλά και στην αποκατάστασή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η εικόνα των πολύ σοβαρών βλαβών στο μνημείο καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη συνέχιση των φθορών και ενδεχομένως την κατάρρευση των τοιχοποιιών σε περίπτωση μετασεισμών ή ακόμη και καταρρακτώδους βροχόπτωσης».

Άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει σε σωστικά μέτρα σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Ηπείρου, τεχνικό κλιμάκιο της καθώς και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Ακόμη, άμεσα θα διατεθούν και οι αναγκαίες πιστώσεις από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου