Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πού βρέθηκε αρχαίο άγαλμα ηλικίας 1.900 ετών;

  
Άγαλμα που απεικονίζει γυναίκα και φιλοτεχνήθηκε πριν από 1.900 χρόνια ανακαλύφθηκε στα αρχαία Πάταρα της Λυκίας, στη νότια Μικρά Ασία και στη σημερινή τουρκική επαρχία της Αττάλειας. Η ανεύρεση του αγάλματος έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους αρχαιολόγους που συνεχίζουν τις ανασκαφές στην περιοχή, μετά την ανακήρυξη, από τις τουρκικές αρχές, του 2020 ως Έτους των Πατάρων"!
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, καθηγήτρια αρχαιολογίας Χαβά Ισκάν Ισίκ, το σημαντικό άγαλμα βρέθηκε στις 14 Μαίου. Χρονολογείται στη ρωμαική εποχή, έχει ύψος 1,57 μέτρα και βρέθηκε ακέφαλο, ενώ είναι το δέκατο άγαλμα που ανακαλύπτεται κατά την διάρκεια των μακροχρόνιων ανασκαφών στη σκηνή του αρχαίου αμφιθεάτρου των Πατάρων. 

Του Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου


Η Τουρκάλα αρχαιολόγος τόνισε ότι καθώς ο αριθμός των εναπομεινάντων γλυπτών στη Λυκία είναι πολύ μικρός, κάθε άγαλμα που έρχεται στο φως είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την αρχαιολογική ιστορία της περιοχής. 
Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές στα αρχαία Πάταρα, την γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των φτωχών και των ναυτικών, διεξάγονται από το 1988, δηλαδή για 32 συναπτά έτη.

Η κατασκευή της σκηνής του αρχαίου αμφιθεάτρου των Πατάρων άρχισε από τον Κουίντο Βίλιο Τιτιανό, έναν από τους εξέχοντες Ρωμαίους πολίτες της πόλης, και ολοκληρώθηκε από την κόρη του, Βιλία Πρόκλα, μετά από τον θάνατό του. Αυτή η Ρωμαία ευγενής τοποθέτησε πολλά αγάλματα στη θεατρική σκηνή.
Πιστεύεται από τους αρχαιολόγους ότι στο προσφάτως ανευρεθέν άγαλμα απεικονιζόταν η σύζυγος ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα ή η ίδια η Βιλία Πρόκλα, ή ένα άλλο μέλος της οικογένειας του Κουίντου Βιλίου Τιτιανού.
"Η επιστημονική έρευνα θα επικεντρωθεί ειδικά στο αν το άγαλμα δημιουργήθηκε από γλύπτες της Λυκίας ή από καλλιτέχνες που ανήκαν σε άλλες σχολές γλυπτικής της αρχαίας Μικράς Ασίας. 
Τα ευρήματα μπροστά από την σκηνή του αμφιθεάτρου των Πατάρων μοιάζουν με αυτά που ανακαλύφθηκαν σε παλαιότερες ανασκαφές, δήλωσε η Ισίκ, προσθέτοντας πως όλα τα γλυπτά έγιναν με βάση ένα συγκεκριμένο γλυπτικό στυλ.
Στα Πάταρα σώζονται επίσης το βουλευτήριο της Λυκιακής Ένωσης, ένας ιστορικός φάρος κατασκευασμένος το 64-65 μ.Χ. από τον διαβόητο Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα, μια ρωμαική αψίδα, πολλές χριστιανικές βασιλικές (εκκλησίες) και μεσαιωνικά τουρκικά λουτρά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα Πάταρα οι αρχαιολόγοι βρήκαν, το 2018, ένα σπαθί που ανήκε σε Σκανδιναβό πολεμιστή Βίκινγκ! Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα χρονολογείται στον 9ο ή 10ο αιώνα.



Ιστορία των Πατάρων

Τα αρχαία Πάταρα, που επιβεβαιωμένα υπάρχουν τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ., είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Λυκιακής Ένωσης και υπήρξε πρωτεύουσα αυτής της αρχαίας πολιτικής ομοσπονδίας. Η παραθαλάσσια αρχαία πόλη αποτελεί μάλιστα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 
Η πόλη κτίστηκε μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου της Αντιφέλλου (σημερινού Κας). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο.
Ο γεωγράφος Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Στη πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς και υπήρχε σπουδαίο μαντείο,
Τα Πάταρα καθώς και ολόκληρη την περιοχή της Λυκίας είχαν καταλάβει οι Πέρσες, από τους οποίους περιήλθε στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος διόρισε διοικητή της περιοχής τον σπουδαίο ναύαρχό του, Νέαρχο.
Μετά από τον θάνατο του Αλέξανδρου τα Πάταρα περιήλθαν στον Αντίγονο και τον γιο του Δημήτριο, ενώ αργότερα στους Πτολεμαίους, εκ των οποίων ο Πτολεμαίος Β' ο Φιλάδελφος την ονόμασε Αρσινόη, προς τιμή της συζύγου του.
Το 196 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας και επί Πομπηίου περιήλθε ουσιαστικά μαζί με όλη τη περιοχή στους Ρωμαίους, που όμως διατήρησαν την αυτοδιοίκηση της πόλης μέχρι το 43 μ.Χ. Το 155 η πόλη, που βρισκόταν τότε στη μεγαλύτερη ακμή της, υπέστη μεγάλη καταστροφή από σεισμό.
Στο λιμάνι των Πατάρων προσορμίσθηκε ο Απόστολος Παύλος, κατά την τρίτη περιοδεία του, προερχόμενος από τη Ρόδο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά.



Πηγές


Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τόμος ΙΘ΄.

Στράβωνος, Γεωγραφικά, Βιβλίο ΙΔ΄.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου