Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο ΣτΕ για την διάσωση των αρχαιοτήτων στο σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου


Προειδοποιητικά «πυρά» εξαπολύει ότι θα καταφύγει σε ένδικα μέσα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις κατηγορίες περί καθυστερήσεων του έργου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αρχαιοτήτων. Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα προσφύφει στο ΣτΕ και σε όποια άλλη νόμιμη ενέργεια ώστε να προφυλάξει τη Μέση Οδός των Βυζαντινών από την καταστροφή.


«Το θέμα των αρχαιοτήτων, σε τίποτα δεν εμποδίζει το έργο του μετρό και την ολοκλήρωση των άλλων σταθμών, έτσι που θα μπορούσαν αυτοί κάλλιστα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θα ήταν δυνατόν παράλληλα να πραγματοποιούνταν «οι απαραίτητες εργασίες στο σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της λύσης της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου». 


«Η άποψη ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για τη διατήρηση των αρχαίων in situ στον Σταθμό Βενιζέλου, είναι μια σοφιστεία που επαναλαμβάνεται, ενώ έχει επανειλημμένως διαψευστεί από τους ειδικούς, εφόσον η μελέτη παρουσιάστηκε από το εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, όπου είχε ανατεθεί, ενώπιον των ειδικών μηχανικών στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ». 

Υπερ της διατήρηση του μοναδικού συνόλου τίθεται  για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επικαλούμενος την στήριξη του επιστημονικού κόσμου, ειδικών επιστημόνων και έγκυρων μελετητών του Βυζαντίου, ποικίλων φορέων αλλά και την υποστήριξη μηχανικών του ΑΠΘ «περί του εφικτού της λύσης για τη διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου του εκτεταμένου παλίμψηστου και μνημειώδους αρχιτεκτονικού συνόλου 6 αιώνων, από τον 4ο έως τον 9 αι. μ.Χ.».
Υπενθυμίζεται ότι το μνημειακό σύνολο έφερε στο φως η ανασκαφή ανάμεσα στα διαφράγματα του Σταθμού Βενιζέλου.

Ο σύλλογος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της λύσης της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη θέση τους στον Σταθμό, με πρώτη κίνηση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών. 

Μάλιστα, ο σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διεθνή κατακραυγή «στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η χώρα μας θα διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου