Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

«Διάλογος» μουσείων της Λάρισας για την επέτειο λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης



10 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, ενας χώρος μνήμης και αγώνωνενάντια στην ναζιστική κατοχή και διοργάνωσε την προβολή μια σειράς από βίντεο- συνομιλία με τα άλλα μουσεία της πόλης.

Σε ένα σύντομο βίντεο που έχουμε αναρτήσει παραπάνω η υπεύθυνη του μουσείου Άννα Ιακωβίδου μιλά για τους στόχους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και τις νέες προτεραιότητες.


Αξίζει να δειτε και το μήνυμα  από το Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα μεταφέρει μια μνήμη αντίστασης https://www.youtube.com/watch?v=Gtk5K5nbkaw&fbclid=IwAR2xAnEv4SGqcEqhNDgi9JP_6Y-d3ehhmk5ri83DigH6mxZX5-3LVePH5Ds

Και το αντίστοιχο βίντεο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στο οποίο η διευθύντριά του κα. Φανή Καλοκαιρινού, περιγράφει δυο ντοκουμέντα από το αρχείο της δημοσιογράφου Κικής Παπαγιάννη η οποία είχε ευρεία αντίσταση και ήταν ενταγμένη στην ΕΠΟΝ, από συγκέντρωση πολιτών στο Παλλάς και η δεύτερη από την απελευθέρωση και συγκεκριμένα από την πλατεία Αλκαζάρ την οποία είχαν απογυμνώσει από δέντρα οι Γερμανοί και μια ομάδα πολιτών αναλαμβάνει την δεντροφύτευση στην πλατεία που φιλοξενεί το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου Τρούπα.  https://www.youtube.com/watch?v=KkkiN9Vfpo8&fbclid=IwAR3yBQ3svPpnVv6yWDo-IMn_T_G-A833hz0ZNEGiGHC5tRXdYrTUWzn1cts

Στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης αναφέρεται το μήνυμα  της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Άννυ Ψάρρα, μεταξύ αυτών, ο γιατρός και συλλέκτης, δωρητής Γεώργιος Κατσίγρας. Μάλιστα, ένα μέρος των έργων (ζωγραφικής και λιθογραφίες) που δώρισε στην πόλη της Λάρισας αφορά στην περίοδο Κατοχής. https://www.youtube.com/watch?v=3a7Hn9Fg6Bo&fbclid=IwAR2g7kcEMMIVkCQ45JNhCHaAbWi_voqEROIDT0B5n9MEOCzVhfyDrnBKMZU

 



Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, την παλαιά πυριτιδαποθήκη,  ένα μνημείο του 18ου αιώνα,  χαρακτηρισμένο ως  ιστορικό και διατηρητέο. Στους χώρους του μουσείου υπάρχει η μόνιμη έκθεση, με τον τίτλο: «1941 - 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται», η οποία παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα.
Τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης (1940 - 1944) και περιλαμβάνονται: χάρτες, έντυπος αντιστασιακός Τύπος, φωτογραφικό υλικό, γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ε.Λ.Α.Σ. και την Ε.Π.Ο.Ν. καθώς και στολές του Στέφανου Σαράφη.
Επιδίωξη του μουσείου είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Εθνικής κυριαρχίας.


Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 2410-280.220. Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου