Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Οι κατακόμβες της Μήλου θα διεκδικήσουν μια θέση στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

 


Η προσπάθεια ένταξης του μνημείου των κατακομβών της Μήλου στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αρχίζει αφού το Δημοτικό Συμβούλιο  έδωσε το πράσινο φως.

Σύμφωνα  με σχετική μελέτη η Μήλος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας, γι’αυτό αρχίζει η  διαδικασία υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης προς την την UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization – Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

Πηγή: e-kyklades.gr

Στόχος είναι να αναγνωριστούν οι κατακόμβες παγκοσμίως ως μοναδικά αξιοθέατα με σκοπό τόσο την ανάδειξη όσο και την προστασία του.

Εκτιμάται ότι για την υποψηφιότητα ότι θα προσμετρήσει η φυσική τοποθεσία,  το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία που διαθέτει.

 

Πήγη: e-kyklades.gr

Θέση και  ιστορία


Οι κατακόμβες, κοντά στο χωριό Τρυπητή και στο αρχαίο θέατρο είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος και θεωρούνται σημαντικό χριστιανικό μνημείο.

Πρόκειται για το μεγάλο υπόγειο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο (2ος-5ος μ.Χ.). Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840.

Πηγή: mylos-holiday.gr

Οι κατακόμβες είναι τρεις με πέντε διαδρόμους και έναν νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μ. Πλέον ο επισκέπτης εισέρχεται από την είσοδο των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Πηγή: mylos-holiday.gr

Στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες) όπου μέσα σ' αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοιγόταν οι τάφοι. Συνολικά σώζονται 126 αρκοσόλια και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί μερικές χιλιάδες νεκρών. Κάθε  τάφο συνόδευε λυχνάρι, το οποίο έχει αντικατασταθεί σήμερα από ηλεκτρικούς λαμπτήρες, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.

Πηγή: wonderfulgreece.gr

Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές, αναπαραστάσεις ψαριών, οι οποίες αποτελούσαν σύμβολα χριστιανοσύνης.

 Τέτοια επιγραφή υπάρχει στη δεύτερη κατακόμβη, στο 6ο αρκοσόλιο δεξιά. Είναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου και το όνομά της. Ακόμη στην ίδια κατακόμβη, στη μέση περίπου, υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου.

Πηγή: wonderfulgreece.gr

Εκτιμάται ότι εκεί είχε ταφεί σε αυτόν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης και ακόμη ότι οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Αγία Τράπεζα στις λειτουργίες τους, όπως αποδεικνύεται από το κομμάτι του πετρώματος, που έχει αφεθεί στη θέση του στο μέσο περίπου της στοάς Β΄.

Εκτιμάται ότι οι  κατακόμβες χρησιμοποιούνταν  έως  τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (Διάταγμα των Μεδιολάνων), ή μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Κλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.

Πηγή: https://www.naxospress.gr/,  mileikanea.gr, e-kyklades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου