Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Επιστημονικό συνέδριο από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To επιστημονικό συνέδριό με τίτλο «Ζωγράφοι και εργαστήρια στη Μακεδονία και το Άγιο Όρος (18ος – 19ος αι./αρχές 20ου αι.)» πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο, 21 Νοεμβρίου διαδικτυακά .

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης υπό τον τίλο «Δύο Συλλογές σμίγουν» η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, με πιθανότητα να παραταθεί.

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στον μακροχρόνιο δανεισμό προς χρήση 109 εικόνων και ιερών κειμηλίων (109) της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Μουσείο μας.

Επιδίωξη του συνεδρίου είναι η περαιτέρω διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν τη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική ορθόδοξη ζωγραφική του 18ου, 19ου και αρχών 20ου αι. έως και την απελευθέρωση στην οθωμανοκρατούμενη ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Κατάα τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν την τέχνη, τεχνική και τεχνοτροπία των εικόνων και των έργων μνημειακής ζωγραφικής, τα εργαστήρια και τους μεμονωμένους επώνυμους και ανώνυμους ζωγράφους που εδρεύουν ή δρουν στις προαναφερόμενες περιοχές, τις μετακινήσεις των ζωγράφων και των συνεργείων και τα δίκτυα επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου