Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 

 

Μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων προσφέρει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 Οι  αρχαιολόγοι του παρουσιάζουν εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου που έχουν μια ξεχωριστή «ταυτότητα»: αποτελούν είτε εμβληματικά ευρήματα που ήλθαν στο φως κατά τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές στην Κρήτη στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αι., είτε τα πρώτα αντικείμενα που καταγράφτηκαν στους επίσημους καταλόγους της νεοσύστατης αρχαιολογικής συλλογής του Κρητικού Μουσείου και του μετέπειτα Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με τη φροντίδα των πρώτων Εφόρων Αρχαιοτήτων, Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανου Ξανθουδίδη.

Οι σημαντικοί αυτοί αρχαιολογικοί θησαυροί ανανέωσαν το διάχυτο αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Ζητήματα που θα τεθούν προς προβληματισμό:

 

Πώς συνδέονται οι αρχαιότητες με τη σταδιακή διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων μετά την Επανάσταση του 1821;

Πώς αναδείχθηκε το θέμα της προστασίας των Κρητικών αρχαιοτήτων σε ζήτημα διεθνούς εμβέλειας κατά τον 19ο αι.;

Ποια η συμβολή των Κρητών και των ξένων αρχαιολόγων προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας (1898-1913);

Τι προέβλεπε για τις αρχαιότητες ο Αρχαιολογικός Νόμος του 1899 που θέσπισε η Κρητική Πολιτεία;

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

 

 

Πέμπτη 15/07 και Παρασκευή 16/07, δύο ξεναγήσεις, στις 18.00 και στις 19.00.

 

Η Προϊσταμένη του ΑΜΗ Στέλλα Μανδαλάκη παρουσιάζει τα πρώτα σφραγίσματα που καταγράφτηκαν στους καταλόγους του Μουσείου, τα οποία προέρχονται από την ανασκαφή του Βρετανού αρχαιολόγου David George Hogarth στη Ζάκρο το 1901.

 

Τετάρτη 21/07 και Πέμπτη 22/07, δύο ξεναγήσεις, στις 18.00 και στις 19.00.

 

Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Ειρήνη Νικολακοπούλου παρουσιάζει το σύνολο του «Μωσαϊκού της Πόλης» από την ανασκαφή του Arthur Evans στην Κνωσό, το πρώτο εύρημα από φαγεντιανή που καταγράφτηκε στους καταλόγους του Μουσείου Ηρακλείου.

Είσοδος Ελεύθερη για τις ξεναγήσεις. 

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (ισόγειο, πίσω από το βεστιάριο του Μουσείου).

Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2810279066 και 2810279000.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου