Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Πως ένα μωσαϊκό μαρτυρά την παράδοση μιας περιοχής και ενώνει το σήμερα με το χθες!

 


Πως ένα μωσαϊκό μαρτυρά την μακρά σύνδεση των ανθρώπων με την γη; Πως αποδεικνύει την παράδοση μιας περιοχής; Ακόμη και όταν η γη αλλάζει χέρια… 

Ένα μοναδικό έργο Τέχνης, ένα ψηφιδωτό με σκηνή τρύγου θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι στη Τουρκία. Πρόκειται για μωσαϊκό που απεικονίζει την συγκομιδή σταφυλιών στην κοιλάδα Amik, στην περιοχή Hassa, επαρχία της Hatay στη Νότια Τουρκία. Το  έργο περιέχει εντυπωσιακές φιγούρες και προοριζόταν να εκτεθεί σε μια περιοδική έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συγκομιδής Σταφυλιών της πόλης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.



Το μωσαϊκό 6 τετραγωνικών μέτρων (64 τετραγωνικά πόδια) ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στην περιοχή Hassa στη νότια επαρχία Hatay, μια περιοχή με μακρά ιστορία καλλιέργειας σταφυλιών, και αργότερα μεταφέρθηκε στην αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Hatay το 2016. Συγκεκριμένα, οι αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να κλέψουν το αριστούργημα από δάπεδο εκκλησίας ύστερης ρωμαικής εκκλησίας που χρονολογέιται τον 5ο και τον 6ο αιώνα.

 


Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές φρόντισαν για τηνφύλαξη και αντίστοιχα την συντήρησή του. 
Οι  εργασίες για την έκθεση του ψηφιδωτού άρχισαν, αφού το μωσαϊκό συντηρήθηκε προσεκτικά. Μετά από έξι μήνες αποκατάστασης, το ψηφιδωτό μεταφέρθηκε στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων του μουσείου με την ονομασία «Mosaic of the Vine Harvest».

Το ψηφιδωτό, είναι πλέον έτοιμο για έκθεση με τις εικονογραφήσεις των σταφυλιών, που είχε σημαντική θέση στις αγροτικές δραστηριότητες στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, θα παρουσιαστεί σε ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Η Ayşe Ersoy, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Hatay, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) εξήγησε ότι το έργο φυλάσσεται στην αποθήκη του μουσείου για περίπου πέντε χρόνια. «Πάνω του απεικονίζεται ένας τρύγος σταφυλιών. Αντικατοπτρίζει τα σταφύλια που κουβαλούσε ένας Ρωμαίος σε ένα καλάθι γαϊδάρου. Από αυτό το μωσαϊκό, βλέπουμε ότι τα σταφύλια είχαν πολύ σημαντική θέση στην οικονομία και ως πηγή τροφής στην περιοχή μας της Χάσα σε εκείνα τα χρόνια».


 
Το μωσαϊκό  είναι επίκαιρο κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τρύγου στη Χάσα . Με βάση αυτό, οι αρχαιολόγοι ήθελα να  το παρουσιάσουν στους επισκέπτες του, σε μια ενότητα «Τα ίχνη των ελιών και των σταφυλιών που χαράσσονται στην ιστορία έρχονται στο φως».  Σημειώνεται ότι ζωτική θεωρείται η σημασία των ελιών στην περιοχή Χατάι και η εξάπλωσή τους στην Ανατολία και την Ευρώπη, καθώς και η σημασία των σταφυλιών για την επαρχία. Όλα αυ΄τά θα επιχειρηθούν  να εξηγηθούν μέσα από τα έργα  στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων  του μουσέιου.   Σημειώνεται ότι στην προσωρινή έκθεση βρίσκεται επίσης ένα αντίγραφο ψηφιδωτού ελιάς που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Επιφάνειας. αίθουσα.

 

Η διευθύντρια του μουσείου εξήγησε ότι ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει η έκθεση τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς δεν  ήταν δυνατό να τηρηθεί αυτήν την ημερομηνία. «Ελπίζω το μωσαϊκό μας να παρουσιαστεί στους επισκέπτες τον Νοέμβριο…Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της γειτονιάς Mazbanlı θα έρθουν εδώ για να θαυμάσουν τον έργο και να δουν πως αναδεικνύεται τη αξία  των αρχαίων αντικειμένων και να τους κάνουν μια ξενάγηση στο τεχνούργημα και το μουσείο μας».

 

Πηγή: https://www.dailysabah.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου