Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Γιατί «επιστρέφει» ο Γκ. Κλιμτ στην Ιταλία; Έκθεση 200 αριστουργημάτων - Κλεμμένο έργο θα επανεκτεθεί

 



110 χρόνια μετά τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης του 1911, ο Γκούσταβ Κλιμτ επιστρέφει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Palazzo Braschi. Ένα εκθεσιακό γεγονός με τίτλο «Klimt, La Secessione e'Italia», που σηματοδοτεί την επιστροφή στην Ιταλία μερικών από τα αριστουργήματά του! Τα έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από το Μουσείο Belvedere στη Βιέννη, από το Ίδρυμα Klimt και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπως η Neue Galerie Graz.

 


Η έκθεση «ξετυλίγει» το κουβάρι της ζωή του και την καλλιτεχνική παραγωγή του Klimt, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως συνιδρυτή της βιεννέζικης απόσχισης και ερευνώντας τη σχέση του με την Ιταλία, τον προορισμό των ταξιδιών του και τον τόπο ορισμένων εκθεσιακών του επιτυχιών.


 Περίπου 200 έργα εκτίθενται από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 27 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, αφίσες εποχής και γλυπτά του Klimt και των καλλιτεχνών του κύκλου του. Εκτός από εμβληματικά έργα όπως είναι τα περίφημα Giuditta I, Signora in bianco, Amiche I (Le Sorelle) και Amalie Zuckerkandl, είναι επίσης δυνατό να θαυμάσετε αρκετά εξαιρετικά δάνεια όπως The bride of the Klimt Foundation.

 

 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η έκθεση για τον  Klimt στη Ρώμη περιλαμβάνει έναν πίνακα που λείπει 23 χρόνια μετά την κλοπή από μια γκαλερί στην Ιταλία. Το έργο Portrait of a Lady κλάπηκε το 1997 πριν ανακαλυφθεί ξανά στον κήπο της γκαλερί, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, το 2019. Ο πίνακας παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση τέχνης στη Ρώμη το 1911, για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την ένωση της Ιταλίας. Κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο και αγοράστηκε από την ιταλική κυβέρνηση για να προστεθεί στη συλλογή GNAM.Η πεντάμηνη έκθεση θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στη σχέση του καλλιτέχνη με την Ιταλία και την επιρροή που άσκησε σε άλλους καλλιτέχνες που εργάζονται στη χώρα.

 


Σημειώνεται ότι υπάρχουν μόνο λίγα έργα του Klimts στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκτίθεται μόνιμα στη Ρώμη  το  «The Three Ages of Woman» στην Galleria Nazionale d'Arte Moderna (GNAM).

  

Ο Γκ.Κλιμτ ήταν ίσως ένας από τους πιο γνωστούς και πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες που είχε ποτέ η Αυστρία. Ο Gustav Klimt, γεννημένος το 1862 στο Baumgarten κοντά στη Βιέννη, άρχισε την καριέρα του με πίνακες ιστορικού είδους. Από το 1890 περίπου, υιοθέτησε όλο και περισσότερο το αλάνθαστο εξπρεσιονιστικό στυλ του με χαρακτηριστικά διακοσμητικά μοτίβα. Το 1897 εγκατέλειψε το Künstlerhaus, τον επίσημο σύλλογο Βιεννέζων καλλιτεχνών, και μαζί με άλλους 18 καλλιτέχνες ίδρυσε το Vienna Secession, με μια κήρυξη πολέμου στους κρατικούς κανονισμούς για την τέχνη

 

http://www.museodiroma.it/it/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου