Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Πως μια έκθεση σύγχρονης Τέχνης "συνομιλεί" με τις Πυραμίδες της Αιγύπτου;




Πως θα σας φαινόταν να περπατάτε στην έρημο και να αντικρίζατε σύγχρονη Τέχνη με φόντο τις πυραμίδες της Γκίζας; Τι μπορεί να σημαίνει ένα μουμιοποιημένο ρομπότ μέσα στην έρημο;

Ένα εκθεσιακό εγχείρημα συνδυάζει την αρχαία κληρονομιά με τη σύγχρονη τέχνη. Το «Forever Is Now» συνδυάζει το σκηνικό του παλαιότερου από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το οποίο βλέπουμε σήμερα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 


Η έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο από την art of Egypt ανοίγει την 4η έκθεσή της αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα από σήμερα 21 Οκτωβρίου 2021. Η έκθεση φιλοξενεί έργα του Γάλλου καλλιτέχνη JR, του Βρετανού καλλιτέχνη ρομπότ Ai-Da και άλλων καλλιτεχνών  από όλο τον κόσμο. 


Οι πυραμίδες έχουν μια μακρά, ένδοξη ιστορία στο βάθος της Ιστορίας και του Χρόνου. Ως μνημείο γοητεύουν και εμπνέουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τα εκθέματα είναι διάσπαρτα στο οροπέδιο της Γκίζας. Το καθένα τοποθετείται ως σύνθεση σε άμεσο διάλογο με τις μνημειώδεις πυραμίδες. 


Τέτοια έργα  είναι «Σχέδιο του μονοπατιού του φωτός στο σπίτι των κρυφών τόπων» του Shuster + Moseley και το «Barzakh» του Moataz Nasr απηχούν το τριγωνικό προφίλ, σκιάζοντας τους μονόλιθους στο προσκήνιο. Εν τω μεταξύ, έργα όπως «Xαιρετισμοί από τη Γκίζα» του JR και «μαζί» του Λορέντζο Κουίν, δείχνουν τεράστια χέρια μπροστά από τις πυραμίδες. 


Η  στοιχειωμένη εγκατάσταση του JR που απεικονίζει την κορυφή μιας πυραμίδας ως αιωρούμενο σώμα θα είναι το πρώτο έργο τέχνης του που θα εισέλθει στην αγορά NFT. Ο καλλιτέχνης αναλύει αυτήν την απόφαση σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο instagram: «Συνήθως τα έργα τέχνης που δημιουργώ είναι κάποιο είδος τεκμηρίωσης των δημόσιων έργων τέχνης μου. Χάρη στην τεχνολογία και τα NFT, είναι η πρώτη φορά που κάποιος μπορεί πραγματικά να συλλέξει ένα κομμάτι από το δημόσιο έργο τέχνης. […] έχουμε επίσης κρύψει συνολικά 743 ιερογλυφικά σε όλη τη συλλογή ».

 




Το ΡΟΜΠΟΤ AI-DA

 

Ο καλλιτέχνης ρομπότ Ai-Da συμμετέχει στην έκθεση στις πυραμίδες στην Αίγυπτο. Το ανθρωποειδές μπορεί να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει και να ασχολείται με την περφόρμανς. Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζει  ένα γλυπτό «αυτοπροσωπογραφία», το οποίο είναι «φωλιασμένο» μέσα σε μια σύγχρονη σαρκοφάγο.


 Το έργο παίρνει μορφή ως ένα «μουμιοποιημένο ρομπότ» με τρία άκρα που μοιάζουν με μηχανή. Η αυτοπροσωπογραφία τιτλοφορείται «αθάνατο αίνιγμα» και αναφέρεται στα αρχαία αιγυπτιακά θέματα της μετά θάνατον ζωής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σχόλιο στη σύγχρονη εμμονή για την επίτευξη της αθανασίας μέσω της χρήσης της βιοτεχνολογίας στον 21ο αιώνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομπότ-καλλιτέχνης κρατήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές για 10 ημέρες, καθώς θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια.


Η έκθεση «Forever is now» πραγματοποιείται μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου