Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Τι σχέση έχουν η street art και η pop art με την Μύκονο; Ο Mr Brainwash εκθέτει στο νησί των ανέμων



Σαν σε παιδική γιορτή ξεχειλίζουν από την εικόνα έντονα χρώματα. Με την αίσθηση ότι είμαι συνένοχη σε μια αταξία περιεργάζομαι το προσωπικό χαρούμενο στυλ του Mr Brainwash ο οποίος στέλνει εύληπτα μηνύματα, με ύφος που παραπέμπει σε γκράφιτι. Ο  καλλιτέχνης έχει βρει ένα εύσχημο τρόπο να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μας, σκέφτομαι καθώς επεξεργάζομαι τα έργα του στην γκαλερί Kapopoulos στη Μύκονο. Ο καλλιτέχνης αγαπά ιδιαίτερα το νησί γιατί είναι η δεύτερη έκθεσή του που φιλοξενείται  στον ίδιο χώρο. Μάλιστα δημιούργησε μια σειρά από έργα ειδικό για το νησί των ανέμων.

της Μαρίας Αλιμπέρτη 


«
Keep it real» , «never give up», «follow your dreams» , «life is beautiful
» ο καλλιτέχνης συνδυάζει τη τέχνη του δρόμου με βαθύτερα νοήματα , ένα ενδογενές χαρακτηριστικό της Τέχνης, υπό την έννοια ότι αρκετές φορές έως τώρα στην Ιστορία της Τέχνης οι δημιουργοί έστελναν κεκαλυμμένα μηνύματα στον θεατή. Βέβαια η τέχνη του είναι οικεία γιατί χρησιμοποιεί αφενός πρόσωπα της καθημερινότητα και αφετέρου σημαντικές προσωπικότητες, όπως είναι ο Αϊστάιν, ο Τσάρλι Τσάπλιν κ.α.

Τα έργα του αποπνέουν μια παιδικότητα, ενώ ξυπνούν την επαναστατικότητα, ιντριγκάροντας τον θεατή να κάνει και αυτός μια σκανταλιά σαν τους συνήθεις πρωταγωνιστές του!  Αυτό το πολύχρωμο σύμπαν που δημιουργεί, προσωπικά με έκανε να νιώθω ότι μπήκα σε Luna park, να θέλω να χοροπηδήσω και να δοκιμάσω κάθε πρόκληση, πραγματικά μου ξύπνησε το σύνδρομο του Πίτερ Παν μέσα μου


Πολλοί λένε ότι ο Mr Brainwash συνδυάζει ή καλύτερα φέρει μια εσωτερική σύγκρουση τη σύγκρουση της street art και της pop art. Δεν διστάζει να επανατοποθετεί παρελθόντα πολιτιστικά είδωλα σε μια εμφανή επίδραση από ποπ καλλιτέχνες όπως  ήταν ο Άντι Γουόρχολ και ο Κιθ Χάρινγκ.  Μάλιστα, ο ίδιος τολμά «δάνεια» από διάσημους καλλιτέχνες, όπως τα ατσάλινα ζώα με μπαλόνια του Jeff Koon και τον "Throwing Man" του Banksy,  έτσι μπαίνει σε μια τροχιά της τέχνης για όλους.


Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης έχει σημειώσει μέχρι τώρα εμπορική επιτυχία, αλλά και διακρίσεις, ενώ έχει συνεργαστεί και με διασημότητες όπως η Madona για το εξώφυλλο δίσκου της. Σε κάθε έκθεση του εντυπωσιάζει με πυρήνα της καλλιτεχνικής του παραγωγής το Λος Άντζελες.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου