Ανάμεσα στις σκιές της Κατοχής και τη διαύγεια του κυκλαδικού φωτός, η ζωγραφική της Ελένης Σταθοπούλου αναπνέει σαν γεωμετρία στην ύλη. Με ύφος συγκρατημένο και βλέμμα εσωτερικό, η δημιουργός άνοιξε δρόμους για την αφηρημένη τέχνη στην Ελλάδα, ενώ παρέμεινε σιωπηλά παρούσα στα εικαστικά τεκταινόμενα του 20ού αιώνα. Τον Μάιο του 2021, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασε την πρώτη αναδρομική έκθεση για το έργο της, φωτίζοντας μια μορφή που αρθρώνει χρώμα με μαθηματική ακρίβεια.
Το εικαστικό αποτύπωμα της ζωγράφου
Η Ελένη Σταθοπούλου (1914–2016), με καταγωγή από την Αθήνα, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε σύντροφος του γλύπτη Μέμου Μακρή. Ακολούθησε τον σύντροφό της στο Παρίσι το 1945 ως επιβάτις του ιστορικού «Ματαρόα» και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1949, εντασσόμενη στην πρωτοποριακή ομάδα «Αρμός». Με τη ζωγραφική της, συνέβαλε στη μετάβαση της ελληνικής τέχνης από την αναπαράσταση στην αφαίρεση, συνδέοντας την εγχώρια παραγωγή με διεθνή ρεύματα και αναπτύσσοντας παράλληλα διδακτικό έργο στην Παπαστράτειο Σχολή Διακοσμητικής.
Η αναδρομική έκθεση: ένας εικαστικός χάρτης 70 χρόνων
Η έκθεση που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιλάμβανε περίπου 150 έργα ζωγραφικής. Κάλυπτε όλο το εικαστικό φάσμα της Σταθοπούλου: τα φοιτητικά χρόνια, την Κατοχή, το Παρίσι της μεταπολεμικής αναζήτησης, τη μελέτη του αιγαιακού τοπίου και, τέλος, την ώριμη φάση της ανεικονικής τέχνης. Ιδιαίτερη θέση είχαν οι αφαιρετικές συνθέσεις της δεκαετίας του 1980, αποκαλύπτοντας τη μεστότητα και την πνοή του ύστερου έργου της.
Οι θεματικές της ψηφιακής αφήγησης
Η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης οργανώθηκε σε πέντε ενότητες:
- «Αθήνα: από τα πρώτα βήματα ως την περίοδο της Κατοχής»
- «Τα χρόνια του Παρισιού (1946–1949)»
- «Μετατρέποντας τις αξίες του κυκλαδικού τοπίου σε γεωμετρικά στοιχεία (1950–1965)»
- «Το τοπίο της Σίφνου ως πεδίο μελέτης (1965–1980)»
- «Δεκαετία του 1980: μια ώριμη, μνημειακή γλώσσα»
Η δομή επιδιώκει να προσφέρει στο κοινό μια καθολική προσέγγιση στο εικαστικό έργο της Σταθοπούλου, αναδεικνύοντας τις μεταμορφώσεις του ύφους και τον στοχασμό πίσω από κάθε γραμμή και χρώμα.
Περιηγηθείτε από εδώ: https://exhibitions.nlg.gr/exhibition/eleni-stathopoulou-h-geometria-twn-xrwmatwn/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου