Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας αποκάλυψαν βυζαντινή εκκλησία και τάφους

 



Στους βράχους των βουνών Λάτμος, επικρατεί η αρχαία σιωπή ξυπνά. Στην αρχαία Ηράκλεια,  ξεπροβάλλουν από το χώμα μνήμες χαραγμένες στα κόκαλα της ιστορίας. Παιδικές ταφές, διπλές σκιές μέσα στους τάφους, μία εκκλησία που έδωσε τη θέση της στην αιωνιότητα, φέρνουν κοντά μας την εύθραυστη ομορφιά μιας εποχής που πόνεσε, πίστεψε και έζησε κάτω από τον ίδιο ουρανό που μας σκεπάζει ακόμα.

Ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας, κοντά στην νοτιοδυτική πόλη Μίλας, έφεραν στο φως απομεινάρια εκκλησια και πολυάριθμους τάφους της βυζαντινής εποχής που ανήκουν σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και κτερίσματα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Heritage for the Future”, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Zeliha Gider Büyüközer του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Selçuk.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Büyüközer δήλωσε ότι μία νεοανακαλυφθείσα κατασκευή, αποκαλούμενη ως “Δωρικό κτίριο” λόγω της παρουσίας δωρικών μαρμάρινων αρχιτεκτονικών στοιχείων στην πρόσοψή της, αποκάλυψε τα ερείπια μεγάλης εκκλησίας. Μετά το τέλος της χρήσης του χώρου ως τόπος λατρείας, το κτίριο και η βόρεια περιοχή του μετατράπηκαν πιθανόν σε νεκρόπολη. Εντοπίστηκαν  έξι ταφές  παιδιών ηλικίας 0 έως 14 ετών.


 Διπλές ταφές και κτερίσματα αποκαλύπτουν θλίψη και ιερότητα

Ορισμένοι τάφοι είχαν χτιστεί απευθείας πάνω στους τοίχους της εκκλησίας, γεγονός που δείχνει πως ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο ακόμη και μετά την εγκατάλειψη του οικοδομήματος. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν διπλές ταφές, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης με δύο κρανία δίπλα-δίπλα: το πρώτο σώμα είχε μετατοπιστεί προς το κάτω μέρος του τάφου, ενώ το δεύτερο τοποθετήθηκε αργότερα. «Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για την πρακτική των δευτερογενών ή διπλών ταφών», εξήγησε η Büyüközer.

Ανακαλύφθηκαν επίσης κτερίσματα, κυρίως σε παιδικούς τάφους, όπως μονά κοσμήματα που είχαν τοποθετηθεί ως προσφορές. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές υποδεικνύουν ότι ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο κατά τη διάρκεια επιδημίας. «Η συχνότητα των παιδικών ταφών ίσως υποδεικνύει την ύπαρξη επιδημίας που επηρέασε κυρίως τα νεότερα άτομα», δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος.


 Πολυεπίπεδη ιστορία αποκαλύπτεται στην Ηράκλεια

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 21 τάφοι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι εργασίες. Οι ανασκαφές στην Ηράκλεια έχουν επίσης ολοκληρωθεί σε συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, ενώ ερευνητικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον Ναό του Ενδυμίωνα.

Τα ευρήματα φωτίζουν τη διαχρονική χρήση και ιστορική πολυπλοκότητα της περιοχής, αποκαλύπτοντας στρώματα ανθρώπινης παρουσίας μέσα στους αιώνες.

Πηγή: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου