Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

"ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ" με αφορμή τον εορτασμό 250 ετών του Μουσείου Ερμιτάζ

300 χρόνια Ιστορίας εμπεριέχει ένα μουσείο σήμερα, ανάκτορα παλαιότερα. Οι φωνές 867 ηθοποιών, πάνω από 1000 κομπάρσων και περισσότερων από 150 ατόμων του συνεργείου, το πλημμύρισαν. Το καστ κυκλοφορούσε ανάμεσα στα έργα τέχνης με αναρίθμητα κοστούμια και περούκες εποχής, ενώ τρεις συμφωνικές ορχήστρες, κατέκλυσαν τον χώρο με μελωδίες.
Η ταινία "Ρώσικη Κιβωτός" γυρίστηκε εξολοκλήρου σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά παλάτια του κόσμου, το σημερινό μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, από τον σκηνοθέτη τον Aleksandr Sokurov, μαθητή και προστατευόμενο του μεγάλου Αντρέι Ταρκόφσκι. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας αποτελεί το μοναδικό πλάνο 98 λεπτών χωρίς ούτε ένα “cut”! Με αφορμή τον εορτασμό 250 ετών του Ερμιτάζ η ταινία θα προβάλλεται για μια εβδομάδα στο κινηματογράφο  ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.
Η ταινία μυθοπλασίας, χωρίς το παραμικρό cut, η απολυτή «ταινία-δημιουργού» γυρίστηκε
σε μια αδιάκοπη κίνηση της steadicam, την μεγαλύτερη όλων των εποχών (με διευθυντή φωτογραφίας τον Χελμουτ Μπιτνερ, γνωστό από το 
Lola rennt - Τρεξε Λολα, τρεξε), Ο Sokurov διατρέχει 300 χρόνια Ρωσικής ιστορίας. 
Μαζί με έναν Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα, ανακαλύπτει τους ανθρώπους, τις ίντριγκες και τις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στα πολυτελή Χειμερινά Ανάκτορα. Κι οι δυο τους θα αφεθούν σε ένα ταξίδι που διαπερνά διάφορες ιστορικές περιόδους, συζητώντας σε οξύ, ειρωνικό αλλά και συναισθηματικό ύφος για την Ρωσία. 
Έτσι, η σχέση αγάπης – μίσους που έχει αναπτύξει ο διπλωμάτης, συνδυάζεται με την απολύτως προσωπική θέση του σκηνοθέτη σχετικά με την ασαφή θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου