Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στον Jean Cocteau

Μετά το αφιέρωμα στον Μαρσέλ Καρνέ, η NEW STAR πραγματοποιείαφιέρωμα σ' έναν απ' τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Τον μεγάλο οραματιστή μιας παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης και πρόδρομο του νέου κύματος του κινηματογράφου ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ. 
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου προβάλονται σήμερα στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ οι δύο καλύτερες ταινίες του, «ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ» στις 12:00 και «Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ» στη 13:00.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία οι Έλληνες σινεφίλ να απολαύσουν δύο σπάνια διαμάντια του κλασικού παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το «Αίμα του ποιητή» είναι το πιο γνωστό έργο, αυτό που απεικονίζει ένα διάσημο ποιητή ο οποίος προχωρώντας σε ένα διάδρομο ξενοδοχείου, σταματάει στις πόρτες των δωματίων και κοιτάζει μέσα από τις κλειδαρότρυπες. Αντικρίζει μια σειρά από tableaux vivants.  Ένας από αυτούς δείχνει ένα παιδί  που βασανίζει την κουβερνάντατου σκαρφαλώνοντας στον τοίχο. Ένας άλλος μια ομάδα Μεξικανών τυφεκιοφόρων που σκοτώνουν το θύμα τους μόνο και μόνο για να επανέλθει στη ζωή με μια αναπήδηση...
Η ομοιότητα του με την ταινία του Buñuel και του Dali οδήγησε τους σχολιαστές της εποχής να το χαρακτηρίσουν «σουρεαλιστικό». Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον Andre Breton, ηγέτη των σουρεαλιστών με ιδιαίτερα σκληροπυρηνικές απόψεις. Ο Cocteau υποδυόταν ότι είχε προσβληθεί επίσης από αυτό το χαρακτηρισμό, αν και μάλλον ευχαριστιόταν με το γεγονός της ενόχλησης του Breton.
 
Η Διαθήκη του Ορφέα: Ένας ποιητής του 18ου αιώνα ταξιδεύει στο χρόνο αναζητώντας την θεία επιφοίτηση. Σε μια μυστηριώδη χώρα συναντά συμβολικούς χαρακτήρες όπως ο Οιδίποδας, η Ευρυδίκη και ο Ορφέας οι οποίοι επιφέρουν το θάνατο και την ανάστασή του.
 Ο Cocteau επέστρεψε με αυτή την ταινία στην κινηματογραφία για να δώσει ένα τέλος στην καριέρα του. «Με ύστερη γνώση», γράφει το 1961, «μπορώ να δω ότι η ταινία δεν είναι ακριβώς ταινία, αλλά κάτι που μου προσέφερε τα μόνα μέσα για να εκφράσω τα πράγματα που κουβαλάω μέσα μου». Στη «Διαθήκη του Ορφέα», ο Cocteau παίζει τον εαυτό του, χωρίς να κρύβεται πλέον πίσω από φανταστικούς χαρακτήρες, ως ταξιδευτής που τριγυρίζει σε ένα τόπο συντεθειμένο από τις προηγούμενες δουλειές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου