Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά...μια δυτική ματιά για την Ανατολή

Χαλαρό Σαββατόβραδο, φθάνουμε στο σινεμά από εκεί θα "απογειωθούμε" για την Τζέντα, σ' ένα κινηματογραφικό ταξίδι που μας άφησε εικόνες αλλά όχι και τις καλύτερες εντυπώσεις. Άοσμη, εάν εξαιρέσεις ότι ο κινηματογραφικός φακός γίνεται ο τουριστικός οδηγός για την περιήγηση σε μια γραφική χώρα της Ανατολής, η ταινία "Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά" σου δίνει την εντύπωση μιας "φλατ" αφήγησης. Βέβαια, η ματιά του δυτικού για τα πολιτικά και πολιτισμικά τεκταινόμενα αυτού του τόπου ήταν αυτό που με ενόχλησε πιο πολύ!
Η διασκευή του ομώνυμου επιτυχημένου βιβλίου του Ντέιβ Εγκερς  θα περνούσε απλά αδιάφορη εάν στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν κατείχε ο Τομ Χανκς. Σε μια προσπάθεια αυτό το ταξίδι στην Ανατολή, να παρομοιαστεί με το ταξίδι της ζωής του ήρωα, του Αλαν Κλέι, ο οποίος πρέπει να αδράξει τη τελευταία του ευκαιρία, θύμα και αυτός της κρίσης, ο σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ  επιχειρεί να προσεγγίσει ζητήματα του σύγχρονου δυτικού κόσμου διαμορφωμένου από τον κυρίαρχο καπιταλισμό και την τεχνολογική έξαρση, αλλά όχι σε βάθος.

Με μια λεπτή ειρωνική απόχρωση καυτηριάζεται  η προσπάθεια του "δυτικού εκπολιτισμού" στην "στάσιμη" Ανατολή με διαφορετικά ήθη και αξίες: ο ήρωας καταλήγει θύμα των ίδιων των όπλων του καθώς η τεχνογνωσία που παρέχει κοπιάρεται από τους Κινέζους που προσφέρουν πιο φθηνά εργατικά χέρια!
 Γήινος, χωμάτινος, απόλυτα ανθρώπινος ο Τομ Χανκς αντιμετωπίζει Ερινύες του παρελθόντος και προκλήσεις του παρόντος σε μια ζωή που δεν έρχεται όπως την υπολογίζεις, ιδιαίτερα στον ανατολικό κόσμο που ο χρόνος κυλά διαφορετικά.  Οι καθυστερήσεις, η αναβλητικότητα, η διαφορετική νοοτροπία είναι ένα σχολιάζονται χαρακτηριστικά, όχι στη βάση του διαφορετικού ως προς τον καλοκουρδισμένο δυτικό κόσμο.
Η εμπλοκή του παράγοντα έρωτα φαίνεται να προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος της ταινίας περισσότερο από την εναγώνια αναζήτηση της Ιθάκης του ταξιδευτή που μάλλον βρίσκει αναπάντεχα την Κίρκη του, την πηγή της δύναμης του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου