Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Έκθεση -αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο παρουσιάζουν οι Kaplanon galleries στην αίθουσα τέχνης kaplanon5  με φορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του.
Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από την προσωπικότητα του σκηνοθέτη που μπόρεσε να ενσωματώσει στο έργο του τις μνήμες και τα βιώματα του εθνικού συλλογικού ασυνείδητου. Μάλιστα, μέσα από ττις ταινίες του τα μετουσίωσε σε ποιητικές εικόνες, στοιχεία της καθημερινότητας αλλά και της Ελληνικής Ιστορίας μετατρέποντάς τα σε παγκόσμια παρακαταθήκη και πανανθρώπινο πολιτιστικό κεφάλαιο. Ο κινηματογραφικός του λόγος υπηρέτησε αυτό που ο Walter Benjamin θεωρούσε απαραίτητο για τον σωστό χρονικογράφο- ιστορικό, δηλαδή να αφηγηθεί τα συμβάντα δίχως να διακρίνει τα σημαντικά από τα ασήμαντα και να συμμορφωθεί με την αλήθεια, σύμφωνα με την οποία τίποτε απ᾽ όσα συνέβησαν κάποτε δεν πρέπει να θεωρείται χαμένο για την ιστορία.
Οι ταινίες του διαχρονικές, αλλά και έργα τέχνης: Κάθε πλάνο του αντιστοιχεί στην ουσία σε μια σελίδα ιστορίας, αλλά και σε μια αυτοδύναμη εικαστική πρόταση μετουσιώνοντας χρόνο, χώρο και κινηματογραφική αφήγηση σε εικαστική παρακαταθήκη που αποσκοπεί στην διαπεδαγώγηση του θεατή .
Στην έκθεση συμμετέχουν οι Αναστασίου Δημήτρης, Aποστολάτου Εύα, Βογιατζή Ειρήνη, Γκέλος Λεωνίδας, Διακοδημητρίου Μαρία, Θεοχάρης Σταμάτης, Καρακάσογλου Γιώργος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κυριακού Σοφία, Λεοντόπουλος Νίκος, Πιστώνης Αχιλλέας, Σαλταφέρος Γιώργος, Σούλης Βασίλης, Fambris Georgia, Χαδουλού Κατερίνα.

 Καπλανών 5 και Μασσαλίας, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου