Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

«Τελετουργικό» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Κυκλαδικά ειδώλια ή τοτέμ; Αναπαραστάσεις  σημαντικών προγόνων, θεότητες  ή ήρωες; Οι αφαιρετικές μορφές του Θεόδωρου Παπαγιάννη αποτελούν τους πομπούς του μηνύματος που ο καθένας μας θα ερμηνεύσει ανάλογα με τον δικό του κώδικα και τα δικά του ερεθίσματα.
 Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Τελετουργικό», αύριο Σάββατο 1 Ιουλίου  στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εννέα μνημειακών διαστάσεων γλυπτά, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα ή δεύτερης χρήσης υλικά, δημιουργώντας μια αλληλουχία φαντασιακών μορφών με τελετουργικό χαρακτήρα. Απέναντι σε αυτές τις μορφές, ανδρικές και γυναικείες, βρίσκεται το ελαιόλαδο, πανάρχαια προσφορά της γης στον άνθρωπο. Η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση εξυμνεί την ιερότητα του ελαιόλαδου, τιμώντας ένα από τα καθαγιασμένα προϊόντα της μεσογειακής τριάδας «ψωμί, λάδι και κρασί».

Ο ίδιος ο Θ. Παπαγιάννης, ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη Σπάρτη, αναφέρει: «Δεν ξέρω από πόσο μακριά έρχονται οι μορφές αυτές. Δεν ξέρω τι ακριβώς εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της Ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του Γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά».
Εγκαίνια ώρα  20:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου-18 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες :27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)
Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου