Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Θέα και Τέχνη στη ταράτσα του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά

Ένα αρπακτικό από άλλο πλανήτη στη ταράτσα, μια προσφυγοπούλα κρατάει το νεκρό γιο της και κοιτά τον Παρθενώνα, ενώ δυο ακέφαλα σώματα, ένα γυναικείο και έναν ανδρικό στέκουν  σαν Κούρος και Κόρη απέναντι στη θέα του μνημείου του Παρθνώνα...όλα αυτά τα γλυπτά φιλοξενούνται στη ταράτσα του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στον ίδιο-εσωτερικό χώρο- φιλοξενούνται και τα έργα που βρήκαν στέγη υπό την έκθεση ex-pats,  της Δέσποινας Μεϊμάρογλου  και της Ελένης Μυλωνά,  σε επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινούτην και συγκατοικούν με τα έργα της μόνιμης συλλογής της Άλεξ Μυλωνά. 
Μια "κουλτουροβόλτα" στο Θησείο μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη στο
μουσείο
και ιδιαίτερα στη ταράτσα του που διαθέτει απαράμιλλη θέα αλλά και δροσιά τις καυτές αυτές ημέρες. Εκεί κάθε φιλότεχνος μπορεί να θαυμάσει τα γλυπτά που συνομιλούν με τον ιστορικό αρχαιολογικό κέντρο της Αθήνας, το οποίο λειτουργεί και ως μοναδικό φόντο στα  γλυπτά. 
Το έργο Sham (Συρία) του Μάρκου Χατζηπατέρα, έχει διπλή γλωσσική ερμηνεία γιατί αυτή είναι η ονομασία στα αραβικά για την περιοχή του Λεβάντε, τη σημερινή Συρία, επίσης ‘Sham’ στα αγγλικά σημαίνει απάτη, προσποίηση, κοροϊδία. Δεδομένου ότι ο Δυτικός Κόσμος, ισχυρίζεται ότι διαφυλάττει τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με αυτό το πρόσχημα, παρεμβαίνει και ανατρέπει καθεστώτα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τους δικούς του συνειρμούς.
 Ο άλλος φιλοξενούμενος της ταράτσας το έργο "Omega" του Cris Gianakos, σαν πτηνό ή  κατασκοπικό αεροπλάνο της ψυχροπολεμικής περιόδου,  σε προκαταλαμβάνει αρχικά αλλά κινούμενος γύρω από το Omega, αντιλαμβανεσαι ότι οι κομψές επίπεδες φόρμες του αποπνέουν ειρήνη και καλοσύνη...
Οικοδεσπότες του χώρου  το έργο "Κλείνω τον Κύκλο- Κούρος και η Κόρη" της Αλεξ Μυλωνά, "εγκατέλειψε" τους εσωτερικούς χώρους του μουσείου για να "απολαύσουει" τη μοναδική θέα. Παρά τη μοντέρνα γραμμή τους τα δυο γλυπτά αποκτούν άλλη αξία χάρη στο συγκείμενο σε αυτό τον διάλογο με την κλασσική αρχαιότητα. 
Σαν "μουσαφίρηδες" και οικοδεσπότες, τα έργα Τέχνης είναι εκεί για να τους ανακαλύψετε.

Το θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου,

που θα κλείσει για το καλοκαίρι.

Το θερινό ωράριο λειτουργίας είναι: Πέμπτη: 16:00 – 21:00, Παρασκευή και Σάββατο: 11:00 – 19:00.
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα 10554
Τ +30 210 3215717 – F +30 210 3215712

Πηγή φωτο : https://www.facebook.com/Museum-Alex-Mylona-264670667865/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου