Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών», σε Μουσεία του Δικτύου του. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του αφιερώματος. Το αφιέρωμα π, θα πραγματοποιηθεί τις Τετάρτες του Ιουλίου με ταυτόχρονες προβολές στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη και του *Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.
*Οι προβολές στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα πραγματοποιηθούν στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα (Πάρκο Ζάχου) σε συνδιοργάνωση με τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τετάρτη 12 Ιουλίου, 21:30
Ριφιφί (Du Rififi Chez Les Hommes)
Γαλλία, 1955, Ασπρόμαυρη, 122’
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Με τους: Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Ρόμπερτ Μάνουελ
Ο Τονί Στεφανουά βγαίνει από τη φυλακή μετά από ποινή πέντε χρόνων. Ο Τζο, φίλος του, του προτείνει να διαρρήξουν, με τη βοήθεια και ενός Ιταλού φίλου του, του Μάριο, ένα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού. Ο Τονί αρνείται, αρχικά, να συμμετάσχει στη διάρρηξη. Το ίδιο βράδυ όμως συναντά στο κλάμπ του Πιερ Γκρούτερ την παλιά ερωμένη του, την Μαντώ. Την επομένη μέρα συναντά τον Τζο και τον Μάριο, λεγοντάς τους πως άλλαξε γνώμη και θα συμμετάσχει στη διάρρηξη εφόσον γίνει σύμφωνα με ένα δικό του σχέδιο. Στόχος τους είναι πλέον το χρηματοκιβώτιο και όχι τα κοσμήματα στη βιτρίνα. Ο Μάριο τους φέρνει σε επαφή με έναν συμπατριώτη του, τον Σέζαρ που είναι ειδικός στα χρηματοκιβώτια. Οι τέσσερις τους, αφού βρίσκουν τον τρόπο να αχρηστεύσουν το σύστημα συναγερμού, μπαίνουν στο κοσμηματοπωλείο ανοίγοντας μια τρύπα στο ταβάνι…
Το αγωνιώδες τριαντάλεπτο και χωρίς διαλόγους κινηματογραφικό ριφιφί που σκηνοθετεί ο Ζιλ Ντασέν είναι αυτό που χάρισε στο μνημειώδες αυτό φιλμ νουάρ την υστεροφημία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου