Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Πως αναλύουμε τη Τένχη σήμερα; Πώς γράφουμε Ιστορία της Τέχνης; Διάλεξη από τον James Elkins


Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με την ερμηνευτική ματιά, την παγκοσμιοποιημένη τάση στην προσέγγιση των κειμένων για την Τέχνη αλλά και την ιστοριογραφική τακτική θα δώσει ο  καθηγητής James Elkins, προσκεκλημένος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ). Η ομιλία του με τίτλο «The End of Diversity in Writing about Art», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, στις 6μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας τακτικών διαλέξεων, τις οποίες διοργανώνει η ΕΕΙΤ με προσκεκλημένους ομιλητές ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο James Elkins είναι E.C. Chadbourne Professor στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης, Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης του School of the Art Institute of Chicago. Μεταξύ άλλων, είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων όπως Visual Studies: A Skeptical Introduction (2003), What Happened to Art Criticism (2004) και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους όπως το Art and Globalization (2010)

Στη συγκεκριμένη διάλεξη θα παρουσιάσει την πρόσφατη έρευνα του για το βιβλίο The Impending Single History of Art: North Atlantic Art History and Its Alternatives. Ο James Elkins θα υποστηρίξει ότι παρά το πρόσφατο ενδιαφέρον για την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή, τα κείμενα περί τέχνης χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των θεωρητικών συζητήσεων και των συναφών πρακτικών του δυτικού κόσμου.

 Στο πρώτο μέρος της διάλεξης, ο James Elkins θα επικεντρωθεί στην αυξανόμενη ομοιομορφία των κειμένων περί τέχνης. Η σύγχρονη τέχνη εξακολουθεί να αναλύεται χρησιμοποιώντας στοχαστές, όπως ο Foucault, ο Lacan, ο Derrida, η Butler, κ.ο.κ. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα κείμενο που να χρησιμοποιεί ως ερμηνευτικά εργαλεία τις τοπικές παραδόσεις της φιλοσοφίας ή της κριτικής. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν παγκοσμίως και στα πεδία της τεχνοκριτικής, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της λογοτεχνικής παραγωγής.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης, ο Elkins θα εξετάσει την συγγραφή της ιστορίας της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επιστημονικός κλάδος τείνει να θεωρεί ότι στην ιστορία της τέχνης κυριαρχούν διαφορετικές πρακτικές από τις διεθνώς αναγνωρισμένες. Ο Elkins υποστηρίζει το αντίθετο, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αδιόρατη διάδοση των ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών μοντέλων συγγραφής της ιστορίας της τέχνης και στην παγκόσμια χρήση κυρίως δυτικοευρωπαϊκών θεωρητικών μοντέλων.

Η διάλεξη απευθύνεται σε ιστορικούς της τέχνης, κριτικούς, θεωρητικούς της τέχνης και της λογοτεχνίας, σε εκπαιδευτικούς, σε φοιτητές/τριες καθώς και στο ευρύτερο κοινό. 

Είσοδος ελεύθερη
Πειραιώς 138

Για περισσότερες πληροφορίες: greekarthistorians@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου