Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Έχετε μάθει για το απολιθωμένο δάσος της Λακωνίας; Πως μπορείτε να το επισκεφθείτε;



Απολιθωμένους μάρτυρες συναντάς σε μοναδικές παραλίες της λακωνικής Πελοποννήσου, ίχνη που σμιλεύτηκαν πριν πολλά πολλά χρόνια. Κορμοί δέντρων που αντιστάθηκαν στην φθορά του χρόνου…Και όταν μιλάμε για χρόνο εννοούμε 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια. 
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λακωνίας μοιάζει με σεληνιακό τοπίο με φόντο τα παραδεισένια γαλάζια νερά. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται ακόμη περισσότερο όταν παρατηρεί σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και άλλες θαλάσσιες μορφές.
της Μαρίας Αλιμπέρτη

Παρά την σπανιότητα και την ιδιαιτερότητά του λίγοι είναι αυτοί που θα έχουν επισκεφθεί επί τούτου το Απολιθωμένο δάσος της Νεάπολης κι ας το ποτείνουν οι χάρτες και οι οδηγοί για την περιοχή.
Ένας άγνωστος αλλά ιδιαίτερος τόπος της Ελλάδας αποτελεί το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου. Το μοναδικό φυσικό μνημείο συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.
Πρόκειται για ένα σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα φαινόμενο των απολιθωμένων ριζών. Κορμοί από φοίνικες, κωνοφόρα αλλά και πλατύφυλλα, διαμέτρου από μισό έως ένα μέτρο «πάγωσαν» στον χρόνο λόγω διάφορων φυσικών φαινομένων και στη συνέχεια ασβεστοποιήθηκαν από την άνοδο της θάλασσας. Τα ευρήματα είναι μοναδικά στην Ευρώπη και χρήζουν ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας.
Οι κορμοί προήλθαν από τη διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή της αντικατάστασης της οργανικής ύλης- μόριο προς μόριο από διαλύματα πλούσια σε ασβέστιο και πυρίτιο, διατηρώντας σε πολύ καλή κατάσταση τα μορφολογικά γνωρίσματα των δέντρων.
Ίχνη αυτών συναντάμε στις ακτές του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, τον Κόρακα και της Σπίθα του Δήμου Βοιών.

Οι κορμοί έχουν διάμετρο το 1 μέτρο και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων, ενώ χάρη στην «απολίθωση της παλαιοχλωρίδας» σώζονται μαζί φύκια και μαλάκια.  Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα  μας προσφέρουν σήμερα τα διατηρητέα αυτά μνημεία της φύσης. 
Υπενθυμίζεται ότι όλα τα απολιθωμένα δάση θεωρούνται διεθνώς διατηρημένα μνημεία της φύσης και χρήζουν ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας.
Οδηγίες:
Για να το επισκεφτείτε κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς τον  Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθείστε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλ.  ήπιας δυσκολίας  Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό αυτό πάρκο. 

Χρειάζεται προσοχή τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ενώ οι σαγιονάρες είναι κάκιστη επιλογή για να ανακαλύψετε την ομορφιά του τοπίου.



Μπορείτε όμως να περιηγηθείτε εικονικά εδώ: https://geopark.keppedm.gr/virtual-tour.html


.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου