Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ο Αντώνης Σαμαράκης, που αγωνίστηκε για τα παιδιά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρος



Αφιέρωμα στον αγαπημένο πεζογράφο και ποιητή παιδιών, εφήβων και ενηλίκων πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη. Ο λογοτέχνης είχε οριστεί Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Unicef για τα παιδιά του κόσμου, ενώ υπήρξε και ο εμπνευστής της Βουλής των Εφήβων.
Στο πλαίσιο τιμής στον ξεχωριστό αυτόν λογοτέχνη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει από 6 ως 13 Απρίλη, μια σειρά από ολιγόλεπτα βίντεο, με τίτλο «Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαράκη».

Με ευαίσθητα ώτα ο Αντώνης Σαμαράκης αφουγκράστηκε την νεοελληνική πραγματικότητα και είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ,  καθώς τα θέματα που ανέπτυξε αφορούσαν τον ανθρωπισμό και την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών.
Άλλωστε, στη λογοτεχνία έκανε «ντεμπούτο» ως ποιητής από τις στήλες των περιοδικών Παιδικός κόσμος και Διάπλασις των Παίδων.

Στο εγχείρημα αυτό το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τη σύζυγό  και φίλους του να μιλήσουν για τον Αντώνη Σαμάρακη. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και διαβάζουν αποσπάσματα που έχουν οι ίδιοι επιλέξει: Ελένη Σαμαράκη, Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γιάννης Ξανθούλης, Εύη Κυριακοπούλου, Γιάννης Μπουτέας, Δημήτρης Κουρεμπανάς και Λίνα Μενδώνη.
Ο κύκλος αυτός του οπτικοακουστικού υλικού αρχίζει με το πρώτο κείμενο του Σαμαράκη το «Ζητείται Ελπίς», το οποίο διαβάζει η σύζυγός του. 
Τροφή για προβληματισμό θα εντοπίσουν οι χρήστες του υλικού καθώς τα κείμενα του Αντώνη Σαμαράκη τοποθετούνται στο χώρο της κοινωνικής καταγγελίας .  Από τα πονήματά του αναδύεται η έντονη  αγωνία για την πορεία του σύγχρονου κόσμου, η κοινωνική συνείδηση και η ανθρωπιστική κοσμοθεωρία του συγγραφέα. 
Η σειρά «Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαράκη» εντάσσεται στις εκδηλώσεις και τις δράσεις που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την προώθηση του λογοτεχνικού του έργου.
Σημειώνεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία, εκδηλώσεις στο Λονδίνο, (Hellenic Centre) στις 20 Νοεμβρίου 2019, στο Παρίσι (Maison de la Grèce) στις 19 Δεκεμβρίου 2019, καθώς και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις 25 Φεβρουαρίου 2020.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου