Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Εξερεύνηση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος χάρη σε ψηφιακή εφαρμογή

 


Δυνατότητα να γνωρίσουμε ψηφιακά μέρος της συλλογής του μας προσφέρει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η ψηφιακή εφαρμογή πολυμέσων με τίτλο «Οι Εβραίοι της Ελλάδας, 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης/ The Jews of Greece,2300 Years of History and Tradition»,  είχε δημιουργηθεί πριν δυο χρόνια με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η διαδραστική εφαρμογή μας φέρνει σε επαφή με αρχειακό υλικό, που παρουσιάζει την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Στο πνεύμα αυτό παρουσιάζονται πληροφορίες για τη θρησκευτική παράδοση και τις καθημερινές συνήθειες τους, καθώς και την παρουσία τους στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Όσοι αγαπούν να διαβάζουν την Ιστορία, θα βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το διωγμό των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα ίχνη των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια.

Η ψηφιακή περιήγηση περιλαμβάνει λαογραφικές και εθνογραφικές αναφορές, λογοτεχνικά αποσπάσματα, σπάνιες φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Το υλικό αντλήθηκε από τις Συλλογές Αντικειμένων, τη Βιβλιοθήκη, το Φωτογραφικό Αρχείο και το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, ενώ ένα μέρος του παραχωρήθηκε ευγενικά από ιδιώτες.

Η επεξεργασία του υλικού άρχισε το 2007, με την συμβολή ερευνητών από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς τέχνης και μουσειολόγους.

Η ψηφιακή εφαρμογή απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς, μαθητές και ερευνητές, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 Μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικά συστήματα Windows 7, Windows 8 και Windows 10 χωρίς κανένα πρόσθετο πρόγραμμα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισκεφθούν την σελίδα https://www.jewishmuseum.gr/to-eme-paroysiazei-anavathmismeni-psifiaki-efarmogi/ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου