Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου με τον «Παρθενώνα τον ναυαγίων» μαγεύει τον κόσμο!

 


«Καθώς οι δύτες κατεβαίνουν, το φως εξασθενεί και τα χρώματα εξασθενίζουν πριν αναβιώσουν οι φακοί για να απολαύσουν τους επισκέπτες με δέος τα πορτοκαλί, πράσινα και κόκκινα κοράλλια, τα παγκάκια των ψαριών, τα σφουγγάρια… και τα σμέουρα που ξεκινούν από οι αμφορείς. Σε βάθος περίπου δεκαπέντε μέτρων, οι δύτες ανακαλύπτουν την πανοραμική θέα του αρχαίου ναυαγίου που έχει γίνει ένα σύγχρονο οικοσύστημα… απλώνεται μπροστά στα μάτια σου…. είναι 2.500 ετών, ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο» περιγράφεται το μοναδικό έκθεμα του Υποβρύχιου Μουσείο της Αλοννήσου.


Μέσα από τις χάρτινες σελίδες του Αμερικάνικου National Geographic  που έχει κυκλοφορήσει σε έξι χώρες και δύο ηπείρους το Yποβρύχιο Mουσείο της Αλοννήσου γίνεται ευρέως γνωστό χάρη σε  ένα μοναδικό αφιέρωμα! Οι αναγνώστες καταφέρνουν να απολαύσουν τα μοναδικά εκθέματα σε βάθος 28 μέτρων του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης.

 Το άρθρο της κας Μαρία Ατματζίδου αναδεικνύει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο, το οποίο αποτελεί κομμάτι δηλαδή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων και έχει αναπτυχθεί γύρω από το ναυάγιο της Περιστέρας, του οποίου το όνομα προέρχεται από το κοντινό ακατοίκητο νησάκι. Το ναυάγιο σήμερα είναι επισκέψιμο από ερασιτέχνες δύτες, συνοδευόμενοι με πιστοποιημένους εκπαιδευτές στην πιλοτική φάση Αυγούστου-Οκτωβρίου 2020.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, το μοναδικό ναυάγιο εντόπισε o ντόπιος ψαράς, Δημήτρης Μαυρίκης το 1985. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, ενδεχομένως αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. και μετέφερε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τις αρχαίες πόλεις Μένδη και Πεπάρηθο, δυο αρχαίες ελληνικές πόλεις καθώς και άλλα σκεύη, απαραίτητα για πολυτελή συμπόσια της εποχής.  Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το εν λόγω ναυάγιο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στον κόσμο, αλλά υπάρχουν ακόμη ερευνητικά ερωτήματα για τους αρχαιολόγους σχετικά με τον «Παρθενώνα τον ναυαγίων» όπως αποκαλείται όπως το γιατί βυθίστηκε αλλά και το τι κρύβουν από κάτω οι αμφορείς.

Χάρη στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου  οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο μυστηριώδες ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Πέντε υποβρύχιες κάμερες  είναι εγκαταστημένες στο σημείο και μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο. Εξ αυτών μια είναι προσβάσιμη στο κοινό, ενώ οι άλλες προσφέρουν στοιχεία στους επιστήμονες.

Για το εγχείρημα συνεργάστηκαν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλοννήσου.

Πηγές: ert.gr, National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου