Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Μια συλλογή για την πανδημία covid-19! Το Μουσείο Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διασώζει την Ιστορία

  


 

 Τι θα λέγατε στους επισκέπτες του μουσείου του μέλλοντος για την πανδημία COVID-19;

Τι θα θέλατε να μοιραστείτε από τις μνήμες σας από το lockdown και την κυκλοφορία του εμβολίου;

Είμαστε όλοι μέρος της Ιστορίας που φτιάχνεται. Της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που άλλαξε τον κόσμο! Το Μουσείο Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι Βιβλιοθήκες Bodleian ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συλλέξουν τις ιστορίες της πανδημίας COVID-19 και τις εξαιρετικές απαντήσεις σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση που ζει η ανθρωπότητα.

 

Η παγκόσμια πανδημία που βιώνουμε είναι ιστορία σε εξέλιξη για αυτό τα δύο ιδρύματα της Οξφόρδης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποτύπωση και τη διατήρηση αυτής της μνήμης. Η υλική κληρονομιά - αντικείμενα και έγγραφα - που αποτυπώθηκαν για αυτό το έργο μαζί με προσωπικές προφορικές ιστορίες θα συλλεχθούν για μελέτη και εξερεύνηση από τους ερευνητές και το κοινό. Άλλωστε, λίγα ιδρύματα έχουν συνεισφέρει τόσο πολύ στην έρευνα για τον COVID κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όσο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Το υλικό που συλλέγεται και διατηρείται επαγγελματικά τώρα θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν πώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με την εξαιρετική απάντησή του στην παγκόσμια πανδημία. Επιστήμονες των ιδρυμάτων θα προσδιορίσουν, θα συλλέξουν, θα δημιουργήσουν καταλόγους και θα διατηρήσουν αυτά τα αντικείμενα και τις ιστορίες της πανδημίας για μελλοντική έρευνα, προβολή και δημόσια συμμετοχή. 

 Στη συλλογή αυτή εντάχθηκαν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη χορήγηση του εμβολίου Oxford AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένου ενός φιαλιδίου που χρησιμοποιείται για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Επίσης, καταγράφονται ιστορίες της κλινικής παράδοσης του προγράμματος εμβολίων.

 

Στείλτε εκθέματα

 

Οτιδήποτε σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο καλείται θερμά να προσφέρει αντικείμενα, αρχεία, έγγραφα ή αναμνήσεις στο έργο Collecting COVID. Παρακαλούμε στείλτε μας email με λεπτομέρειες για τις προτεινόμενες υποβολές σας στη διεύθυνση collectingcovid@glam.ox.ac.uk. Η ομάδα του Collecting Covid θα επικοινωνήσει μαζί σας με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η διαδικασία είναι απλή και στοχεύει να κάνει την επικοινωνία όσο το δυνατόν πιο απλή.

 Καταγράφοντας την ιστορία

 

Το  Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης έπαιζε πάντα βασικό ρόλο στην αφήγηση των ιστοριών της επιστημονικής συνεισφοράς του Πανεπιστημίου μέσω του υλικού πολιτισμού, από τη συμμετοχή της Οξφόρδης στην ανάπτυξη της πενικιλίνης μέχρι την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

 


Μοναδικό έκθεμα

 

Το Μουσείο μοιράζεται ήδη γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης για τον COVID-19 με το νεότερο απόκτημά του, ένα γυάλινο γλυπτό μεγέθους ενός εκατομμυρίου φορές ενός μόνο νανοσωματιδίου του εμβολίου, κατασκευασμένο από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Luke Jerram. Έχει ένα εκατομμύριο φορές το πραγματικό του μέγεθος, γλυπτό σε γυαλί! Αυτό το εκπληκτικό έργο τέχνης τιμά την αξιοσημείωτη ιστορία των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

 Αφιέρωμα καλλιτέχνη

 

Τον Νοέμβριο του 2020, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Luke Jerram βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Κατά τη διάρκεια περιπέτειας με την υγεία του, εμπνεύστηκε τη δημιουργία αυτού του έργου τέχνης που σηματοδοτεί τον δέκα εκατομμυριοστό εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έγινε σαφές για μένα ότι το επόμενο έργο τέχνης μου θα πρέπει να επικεντρωθεί στο εμβόλιο - η διέξοδός μας από αυτή την παγκόσμια κρίση - ως φόρο τιμής στους επιστήμονες και τις ιατρικές ομάδες που εργάζονται συνεργατικά σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του ιού».

 

Δίπλα στο γλυπτό, το μοναδικό που εκτίθεται σε δημόσιο ίδρυμα, το μουσείο θέτει στους επισκέπτες του (τόσο διαδικτυακά όσο και εντός Μουσείου) το ερώτημα:  Τι θα λέγατε στους επισκέπτες του μουσείου του μέλλοντος για την πανδημία COVID-19;

Τα σχόλια θα προστεθούν στο αρχείο του ίδιου του Μουσείου και θα βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών εκθέσεων και ερμηνειών που μπορεί να περιλαμβάνουν αντικείμενα από το έργο Συλλογής COVID.

 

 




Γι' αυτό προσκαλούνται οι επισκέπτες να μοιραστούν τις σκέψεις τους ως μέρος μιας συμμετοχικής έκθεσης γλυπτών εμβολίων….

Και αν δεν μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο αυτοπροσώπως, γιατί να μην μοιραστείτε τις σκέψεις σας μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας!

 

https://www.hsm.ox.ac.uk/oxford-astrazeneca-covid-vaccine-sculpture-luke-jerram

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου