Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Μια έκθεση για την Καπέλα Σιξτίνα της Αιγύπτου, τον Τάφο της Νεφερτίτης!

 




Ένα βασίλειο, μια ζωή σαν παραμύθι και μια μεγάλη αγάπη … 
Μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου,η Νεφερτίτη έζησε από το 1370 π.Χ. εώς το 1330 π.Χ. ! Ο  σύζυγος Φαραώ την αποκαλούσε «Αυτή για την οποία λάμπει ο ήλιος». Ένας κολοσσιαίος ναός χτίστηκε προς τιμήν της στο Abu Simbel, ενώ ο τάφος της στην Κοιλάδα των Βασίλισσων που ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Ερνέστο Σκιαπαρέλι το 1904, είναι γνωστός για τη ζωηρή καλλιτεχνία του. Κάποιοι τον αποκαλούν «η Καπέλα Σιξτίνα της Αιγύπτου», ο τάφος της Νεφερτίτης είναι ο πιο πλούσια διακοσμημένος στην Κοιλάδα των Βασίλισσων, με έξοχα ζωγραφισμένες σκηνές με θεούς και φτερωτές θεές, ζώα, έντομα και ιερογλυφικά που απεικονίζουν την περίπλοκη διαδικασία της διέλευσης από τον κάτω κόσμο. αιώνια ζωή.

 


 


Μαζί με τον σύζυγό εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα). Η βασίλισσα είχε πιο ενεργό ρόλο στην διοίκηση του κράτους ώς συζυγος Φαραώ. Θεωρήθηκε μακράν, η πιο όμορφη βασίλισσα της Αιγύπτου. Η καταγωγή της, παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν καταγόταν από την Αίγυπτο. Το όνομά της σήμαινε «’Εφτασε η όμορφη»! 


Το 1912, ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ ανακάλυψε στην Ακενατόν, στα ερείπια της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωσι, την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, ένα πραγματικό αριστούργημα της Αιγιπτιακής Τέχνης, που βρίσκεται τώρα στο μουσείο Νόιες του Βερολίνου. Η προτομή της είναι ένα απο τα έργα τέχνης της Αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα.


Ένα παράθυρο στη ζωή της βασίλισσας Νεφερτίτης, προσφέρει έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της Τέχνης Πόρτλαντ η έκθεση βυθίζει τους επισκέπτες στα υπέροχα παλάτια και τους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του ταφικού θαλάμου της βασίλισσας.
Με την έκθεση γιορτάζεται ο ρόλος των γυναικών —θεών, βασίλισσων και κοινών ανθρώπων — και προσφέρει ματιές τόσο στη βασιλική ζωή όσο και στην καθημερινή ζωή των τεχνιτών μέσα από περισσότερα από 220 έργα τέχνης.

 


Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν προσωπικά αντικείμενα από τον τάφο του Νεφερτίτη, καθώς μια σειρά από αντικείμενα από τη βασιλική και την καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της 19ης Δυναστείας του Νέου Βασιλείου (1292 – 1189 π.Χ.) — μεγαλοπρεπή γλυπτά, περίτεχνα ζωγραφισμένες σαρκοφάγους, κοσμήματα και βάζα αρωμάτων και καλλυντικών.


 Η έκθεση περιλαμβάνει θραύσματα από το τεράστιο καπάκι της σαρκοφάγου από ροζ γρανίτη της Νεφερτίτη, ξύλινα shabtis (μικρές φιγούρες που μπορούσαν να κάνουν χειρωνακτική εργασία στη μετά θάνατον ζωή), ένα όμορφο φυλαχτό από χρυσό και φαγεντιανή σε σχήμα κολόνας djed (σύμβολο σταθερότητας) και ένα ζευγάρι από υφαντά σανδάλια με φύλλα φοίνικα...


 


Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν 
μεγάλα γλυπτά, υφαντά φύλλα φοίνικα, μουσικά όργανα, χάλκινους καθρέφτες και κουτιά....

 

 

Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

 

https://www.oregonlive.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου