Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Πως το Ροκοκό ενέπνευσε τον Walt Disney; Μια διαφορετική έκθεση στο Metropolitan Museum of Art

 



Ροζ κάστρα, καναπέδες που μιλάνε και αντικείμενα που ζωντανεύουν: Φαντασιώσεις και αποκυήματα της φαντασίας του  Walt Disney ή επιδράσεις των σαλονιών Ροκοκό!


Πως επηρέασαν  οι ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, κυρίως το γαλλικό ροκοκό του 18ου αιώνα τον κορυφαίο σχεδιαστή κινούμενων σχεδίων Walt Disney; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το Metropolitan Museum of Art (Met) στη Νέα Υόρκη με μια έκθεση που  εξερευνά τις πηγές έμπνευσης του Αμερικανού σχεδιαστή (1901-1966) και των στούντιο του.

 


Από πού προέρχονται η τσαγιέρα, το ρολόι και τα κεριά που κινούνται σαν άνθρωποι στο «Beauty and the Beast» (1991); Η εν λόγω παραγωγή συνδέεται με την αναγέννηση των στούντιο της Disney. Στην εν λόγω ταινία είχε δουλέψει και ο ιδρυτής των studio; Πιθανώς τον ενέπνευσαν πολύτιμα και παλιά διακοσμητικά αντικείμενα που ζητούσαν μόνο να ζωντανέψουν…Ενδεχομένως να πήρε κάποια ιδέα από τις πανέμορφες πορσελάνες, κατασκευές του Meissen στη Γερμανία ή των Σεβρών στη Γαλλία, όπως απαντά το μεγάλο μουσείο της Νέας Υόρκης.

 


Αυτός ο παραλληλισμός μεταξύ του στυλ ροκοκό και του μαγευτικού κόσμου της Disney είναι ένας από τους πιο αφηγηματικούς ιστούς της έκθεση που ανοίγει τις πύλες στις 10 Δεκεμβρίου. Για το εγχείρημα φιλοξενούνται 60 έργα τέχνης και διακόσμησης από τον 18ο αιώνα με σχέδια και δοκίμια από τα αρχεία αμερικανικών στούντιο...


Για τον επιμελητή της έκθεσης, Wolf Burchard, τα δύο «σύμπαντα» έχουν ως κοινό σημείο την προσπάθεια  να δώσουν ζωή σε άψυχα αντικείμενα και να «επιδιώξουν να μιλήσουν στα συναισθήματά μας, παρά στη διάνοιά μας», εξηγεί στο AFP.

 


Ο διάλογος παίζεται και στη ζωγραφική. Ένα από τα αριστουργήματα του Γάλλου ζωγράφου Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), «Οι ευτυχισμένες πιθανότητες του εσκαρπολέττα» («The Swing» στα αγγλικά), επρόκειτο να εμφανιστεί στο «Beauty and the Beast», αλλά τελικά το θαυμάσαμε  στο «Frozen» (Frozen, 2013).

 


Από τη Χιονάτη και τους επτά νάνους (1937), εμπνευσμένη από τις ιστορίες των αδελφών Γκριμ, μέχρι τη Σταχτοπούτα (1950) και την Ωραία Κοιμωμένη (1959), προσαρμοσμένη σε εκδοχές του Γάλλου Charles Perrault, το Met  δίνει άλλες διαστάσεις στο μεγάλο  αστέρι του Walt Disney που έλαβε τροφή  από τα ευρωπαϊκά του ταξίδια Τέχνης.





Αξίζει να ανφερθεί ότι Walt Disney
είχε γεννηθεί στο Σικάγο το 1901,ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 1918, λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως εθελοντής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Επέστρεψε από την Ευρώπη το καλοκαίρι του 1935, στη συνέχεια αρκετές φορές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου